Flere kommuner vil forbyde rygning i arbejdstiden

Ansatte har droppet smøgerne i Aarhus Kommune efter rygeforbud. Seks kommuner indfører totalforbud fra nytår.

Fra det nye år indfører seks kommuner rygeforbud for alle ansatte. (© DR)

Når rådhusklokken ringer for sidste gang i år, og danskerne skyder det nye år ind, kan flere tusinde kommunalt ansatte imødese røgfri arbejdstid, når de igen møder på arbejde.

Og forbuddet gælder, hvad enten de ansatte kører i bil, arbejder ude i byen eller holder pause uden for arbejdspladsens område, skriver Jyllands-Posten.

I alt seks kommuner vil fra det nye år hjælpe de ansatte med at kvitte smøgerne, og det skal ske ved sanktioner mod de ansatte, hvis de på noget tidspunkt i arbejdstiden tænder en cigaret eller en e-cigaret.

Det betyder for eksempel, at hjemmehjælperen ikke må ryge i bilen mellem ældrebesøg, og at skraldemanden ikke må tænde en cigaret, selvom arbejdet foregår i den fri natur.

Opbakning fra regeringen

Den stramme rygepolitik i flere kommuner får opbakning fra regeringen.

- Det er afgørende, at en arbejdsplads tager ansvar for sine medarbejderes sundhed. Selvom den enkelte medarbejder har ansvaret for sin egen sundhed, kan vi konstatere, at hver fjerde dansker dør som følge af rygning.

- Derfor må også kommunale arbejdspladser gå i dialog med de ansatte om at mindske rygning mest muligt, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Positiv effekt

Aarhus Kommune indførte som den første kommune røgfri arbejdstid i marts. Rygeforbuddet har indtil videre fået flere medarbejdere til at droppe cigaretterne, lyder det.

- Oplevelsen har været, at rygeforbuddet har haft en positiv effekt, der har fået flere ansatte til at kvitte rygningen.

- Det er blevet mere bøvlet for de ansatte at ryge, derfor har flere valgt at spare sig selv besværet og lagt cigaretterne ned, siger Dorthe Laustsen, Sundhedsrådsformand i Aarhus Kommune, til Jyllands-Posten.

/ritzau/