Flere danskere smittes med farlig MRSA-bakterie

Antallet af mennesker, der bliver smittet med antibiotikaresistente stafylokokker, er næsten fordoblet siden 2009.

Sådan ser den potentielt livsfarlige bakterie ud.

Smitte med antibiotikaresistente stafylokokker - også kaldet MRSA bakterier - fortsætter med at sprede sig blandt danskerne.

En rapport fra Danmap viser, at det totale antal smittede med den potentielt livsfarlige bakterie, som både kan smitte fra mennesker og dyr, er fordoblet siden 2009.

Mange smittede med MRSA-bakterien oplever aldrig symptomer, men især blandt syge på hospitalerne kan bakterien medføre alvorlige infektioner, som i værste fald kan være dødelige.

- Når vi skærer hul på vores hud, så letter vi adgangen for MRSA, som kan komme ind i vores organer eller ind i blodet. Det er også derfor, at det typisk rammer på hospitaler, for der lægger vi nåle, kanyler og foretager operationer på en stor del af vores patienter, forklarer Robert Skov, overlæge på Statens Seruminstitut.

Problemet vil vokse

Ifølge rapporten fra Danmap blev 1556 danskere smittet med MRSA i 2012. Det svarer til en stigning på 20 procent i forhold til året før og en fordobling siden 2009.

Det stigende antal smittede skal tages alvorligt, men ifølge Robert Skov vil det blive mere end svært at bremse udviklingen.

- Jeg tror desværre, at problemet bare vil vokse, fordi MRSA er et problem i hele verden. Og det bliver vanskeligere at forhindre, at MRSA kommer ind over vores grænser, siger han.

Flere smittede slagtesvin

Antallet af slagtesvin, der bærer den antibiotikaresistente bakterie, er også vokset heftigt, viser rapporten fra Danmap. Tallet steg fra 44 procent i 2011 til 77 procent af de undersøgte slagtesvin i 2012.

Bakterien smitter fra grise til mennesker, og derfor er det stigende antal smittede svin bekymrende, mener Yvonne Agersø, seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet.

- Hvis vi på sigt når dertil, hvor alle vores besætninger er positive, så vil der jo potentielt også være flere mennesker, der er i kontakt med positive dyr og dermed flere, der kan blive syge, siger hun.

Gør ikke noget for at forhindrer spredning

Det scenarie kan meget vel udspille sig. Ifølge Yvonne Agersø bliver, der nemlig slet ikke gjort noget for at forhindre, at MRSA-bakterien spreder sig fra den ene svinestald til den anden.

- Så længe man ikke gør noget for at begrænse de væsentligste faktorer for spredning, så vil det blive ved at spredes - specielt kan man sige, hvis man ikke har fokus på de besætninger, der leverer alle smågrisene til slagtning, siger hun.

Minister kommer snart med løsningsforslag

Fødevareminister, Karen Hækkerup, siger i et skriftligt svar til DR Nyheder, at hun er opmærksom på problemstillingen.

- Jeg er bekymret over stigningen, og MRSA-problemstillingen har min fulde opmærksomhed. Der er nedsat en aktionsgruppe mellem Sundhedsministeriet og Fødevareministeriet, der til oktober kommer med forslag til konkrete initiativer. Det arbejde forventer jeg mig meget af, skriver altså fødevareminister Karen Hækkerup