- Det føltes lidt som om, det kom fra den ene dag til den anden. Og så vidste vi bare, at vi skulle reagere, siger Mia Reidun Andersen.
Da hun og familien for et par år siden købte hus i Vejgaard ved Aalborg, vidste Mia Reidun Andersen godt, at der måske var nogle af fugerne i murværket, som skulle fikses for at undgå fugt i huset.
Men da tapetet på førstesalen i december sidste år pludselig begyndte at bule ud, kom det bag på hende:
- Det ved man jo, at tapet ikke skal gøre. Det bulede ud mange steder, og det bulede ud inde på vores barns værelse også.
Der var også problemer i kælderen. Væggene var meget fugtige, og der trængte vand ind.
- Der stod vand op nederst i vores kælder ved gulvtæppet. Der var sådan nogle små afmærkninger ved gulvtæppet, hvor vi kunne mærke, at der var fugtigt, fortæller Mia Reidun Andersen.
Ifølge flere skadeservice-firmaer, som DR har talt med, er Mia Reidun Andersens oplevelse langt fra enestående.
Den seneste tid har den seneste tid har de nemlig oplevet en stigning i henvendelser fra folk, som har problemer med fugt og skimmelsvamp i boligen.
Det fortæller Steen Sørensen fra virksomheden TagTech i Aalborg. Han har arbejdet med bekæmpelse af skimmelsvamp i 34 år.
- I hvert fald i år men også sidste år, er der blevet markant mere skimmel. Udbredt skimmel på indervæggene.
- Mange af dem, man kommer til, har haft kælder i mange år, og de har aldrig haft de problemer, som de står i nu. De har aldrig haft fugt i kælderen eller skimmel på væggene.
To afgørende faktorer kan forklare stigningen
Da tapetet i huset begyndte at boble ud, kontaktede Mia Reidun Andersen et skadeservice-firma.
De kunne hurtigt konstatere, at husets gavl skulle renoveres, og at alt tapet indvendigt skulle rives ned, så væggene kunne tørre.
- Det har været dyrt og rigtig frustrerende. For det er en ting, man ikke selv har nogen påvirkning på, siger Mia Reidun Andersen.
- Man er bare nødt til at få det fikset, så hurtigt som man overhovedet kan.
De skadeservice-firmaer, som DR har talt med, peger på to grunde til, at flere har problemer med fugt og skimmel. Den første er nedbør.
- Der er ingen tvivl om, at det er på grund af det vejr, vi har haft. Vi har aldrig haft så meget vand, som vi har nu, og det giver jo også et pres på bygningerne, siger Steen Sørensen.
Den anden forklaring er, at mange har sænket temperaturen indenfor for at spare på varmen, fortæller Bo Mortensen fra virksomheden SkadeTeknik i Aalborg:
- Nogle af de opgaver, vi har fået flere af, det er blandt andet boliger, hvor man har sparet på varmen.
- Man har lige skruet en lille grad ned, og det gør jo, at temperaturen og indeklimaet bliver kedeligere, der opstår lidt mere fugt, og så opstår der skimmelsvamp.
Stor stigning i henvendelser om skimmel
Hos Videnscentret Bolius, som blandt andet rådgiver boligejer om, hvordan man får bugt med fugt og skimmelsvamp, ser de også en klar tendens.
Det seneste år har Bolius nemlig fået 70 procent flere henvendelser om skimmelsvamp i deres brevkasse.
- Det er alt fra, om det kan passe, at jeg ikke længere kan have lav temperatur, som jo ellers var meldingen tidligere, til hvorfor kommer der lige pludselig skimmelsvamp i det her hjørne, og hvad kan jeg gøre, når min udlejer siger, at det er min skyld, fortæller Tue Patursson, som er fagekspert i indeklima hos Bolius.
- Så der er virkelig mange, der er udfordrede af det, der er mange, som er bekymrede for det, og der er mange, der gerne vil vide, hvordan man kommer af med det, siger han.
Det bedste middel mod fugten og skimmelsvamp er ifølge Tue Patursson helt enkelt at få luftet godt ud i boligen:
- Det gælder om at få lavet gennemtræk, for så får man flyttet luften helt ud. Det er den bedste måde. Derfor plejer vi altid at sige udluftning og gennemtræk tre gange om dagen i fem til ti minutter.
- Så får man flyttet luften meget bedre, end hvis man åbner en enkelt dør. For så bliver der koldt og fint i et område, men der bliver ikke luftet igennem hele boligen, siger han.