Gamle, støvede bøger og cd’er i lamineret plastic. Man skulle tro, at bibliotekerne var ved at miste deres berettigelse til e-bøger, iTunes og Spotify.
Men det er slet ikke tilfældet. For selvom færre tager de tunge bøger og ridsede cd’er med hjem, fyldes de fysiske biblioteker med stadigt flere besøgende. Og antallet af registrerede lånere og udlånte bøger, særligt på nettet, stiger også.
Det viser en ny rapport fra Slots- og Kulturstyrelsen.
Mest opsigtsvækkende er det, at besøgstallene på landets biblioteker i 2015 steg med 1,7 millioner sammenlignet med året inden.
Ifølge Carl Gustav Johannsen, biblioteksforsker og lektor på Københavns Universitet, er det et tydeligt tegn på, at bibliotekerne stadig har en berettigelse – også i fysisk form.
- Det viser jo, at det ikke kun er bibliotekernes digitale tilbud, der er efterspurgt, men at det fysiske bibliotek er populært og opfattes som tiltrækkende, siger Carl Gustav Johannsen.
Længere åbningstider
Ifølge forskeren er det særligt udbredelsen af de selvbetjente biblioteker, der er årsagen bag det stigende antal brugere på bibliotekerne. For mens antallet af timer med betjent personale er faldet, holder bibliotekerne længere åbent.
- I stedet for 30 timer om ugen kan det nu være 80. Bibliotekernes åbningstider er blevet tilpasset folks fortravlede hverdag, og det har gjort dem langt mere tiltrækkende, siger Carl Gustav Johannsen, der tilføjer, at ideen med selvbetjente biblioteker har spredt sig til vores nordiske naboer.
Fokus på arrangementer
Han lægger desuden vægt på, at bibliotekernes samlende rolle er blevet styrket, fordi de i dag afholder flere arrangementer end nogensinde før.
20.360 blev det til i 2015, og det er en stigning på 43 procent siden den første optælling i 2011.
- Bibliotekerne er blevet helt anderledes udadvendte på arrangementsfronten på det seneste, og det er også en del af forklaringen på, at det går så godt, forklarer Carl Gustav Johannsen.
Også kulturminister Bertel Haarder (V) roser bibliotekernes fokus på formidling gennem arrangementer.
- Trods røster om det modsatte ser vi, at bibliotekerne stadig har et stærkt fokus på litteraturen og forsøger at formidle den på mange nye måder, siger han.
På trods af succesen har folkebibliotekernes samlede indtægtsgrundlag været konstant svagt faldende siden 2010. De samlede indtægter faldt med 0,7 procent fra 2014 til 2015.