Der er blevet taget stoffer 355.255 gange i landets fixerum, siden det første blev indført i 2012
I 301 tilfælde er stofmisbrugere blevet forgiftet af en overdosis og har ikke kunnet trække vejret, men tilstedeværelse af personale har forhindret alle dødsfald, skriver Politiken.
Oplysningerne kommer fra en evaluering af stofindtagelsesrummene i København, Odense og Aarhus, som Sundhedsministeriet offentliggør onsdag.
Nedbringer dødeligheden
Udgangspunktet i evalueringen er, at narkomanernes stærke afhængighed betyder, at de ville have taget lige så mange stoffer uden et fixerum.
Til gengæld kan de 4372 registrerede brugere i fixerummene indtage stoffer i hygiejniske omgivelser med overvågning af kvalificeret sundhedspersonale, der kan gribe ind øjeblikkelig.
Samlet set konkluderes det ifølge Politiken om ordningen, at den:
- Må antages at bidrage positivt til nedbringelse af dødeligheden.
Venstre vil beholde fixerum
Regeringen mener, at evalueringen beviser, at fixerummene virker efter hensigten.
- Det er nu fuldstændig åbenlyst, at ordningen redder liv. Det kan der være nogen tvivl om. Hvis de 301 overdoser var sket på gader og i baggårde, var det ikke endt uden dødsfald, siger Marlene Borst Hansen, sundhedsordfører for De Radikale, til Politiken.
Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, siger nu, at partiet ikke vil forbyde fixerummene, hvis de vinder valget. Partiet var ellers imod fixerum ved indførelsen i 2012.
Københavns Politi nikker over for Politiken genkendende til de positive sundhedseffekter af fixerummene, men ser med en vis bekymring på koncentrationen af narkokriminalitet omkring fixerummene, selv om 70 til 80 procent af kanyleaffaldet er forsvundet fra Vesterbro.
/ritzau/