Firedages arbejdsuge og færre faste vagter kan gøre sygehuset mere attraktivt

Større frihed og mere ansvar gør sygehusene til mere attraktive arbejdspladser, viser forsøg med fleksible vagtplaner. Det kommer både patienter og medarbejdere til gavn, lyder det fra flere fagforbund og en ekspert.

I et pilotprojekt på afsnittet for Hormon- og Hjertesygdomme på Slagelse Sygehus har medarbejderne fået større indflydelse på deres arbejdstider. Det er en tankegang, der skal være mere af, mener både fagforbund og ekspert. (Foto: © Trine Warrer Juul- DR Nyheder)

Det kan give bedre behandling for patienterne og være med til at få flere sundhedsansatte ind på sygehusgangene, hvis de faste vagtrul bliver erstattet af en mere fleksibel tilgang til, hvornår og hvor tit sundhedspersonalet møder ind.

Det er blandt erfaringerne fra et forsøg med mere fleksibel arbejdstid blandt sundhedspersonalet på afsnittet for Hormon- og Hjertesygdomme på Slagelse Sygehus.

Ordningen har kørt som et pilotprojekt i det seneste år, men de gode resultater bør udbredes, mener forkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg.

Det kan nemlig være med til at gøre sygehusafdelingerne til en mere attraktiv arbejdsplads. Det er der i den grad brug for – for der mangler både nu og i fremtiden sygeplejersker i sundhedsvæsenet, forklarer hun.

- Arbejdspladserne er nødt til at gøre noget ekstra, hvis de skal kunne rekruttere og fastholde sygeplejersker. Derfor er det fantastisk at se forskellige projekter som dette, som netop giver medarbejderne indflydelse på vagtplanlægningen, som vi ved, de efterspørger.

- Jeg tror, det kan få en positiv indflydelse på patientsikkerheden. Hvis man oplever, at man har balance mellem familie og arbejdsliv og mere indflydelse, vil man også opleve et bedre arbejdsmiljø, og i sidste ende, så tror jeg, at det vil betyde noget for patienternes oplevelse, siger Dorthe Boe Danbjørg.

Kan give flere sundhedsansatte på sygehusene

Netop det at få flere sygeplejersker til at blive i faget har vist sig som en udfordring. I dag arbejder cirka 6.000 sygeplejersker uden for sundhedsvæsenet – ifølge Dansk Sygeplejeråd har mange af dem forladt faget netop på grund af arbejdsvilkårene og den manglende indflydelse på vagterne.

Også blandt social- og sundhedsassistenter og serviceassistenter på sygehusene har større indflydelse på vagtplanen været et stort ønske, fortæller sektorformand i FOA, Tanja Nielsen.

- Vi har ikke alle de samme behov og ønsker til vores arbejdstid. Vores livssituation ændrer sig i løbet af et arbejdsliv: Fra vi er nyuddannede, til småbørnsfamilie og når børnene er flyttet hjemmefra. Det kan og skal vi blive bedre til at give plads til, siger hun.

Ønsket fra FOA-medlemmerne er langt fra en ny ting. Det har blandt andet fyldt meget i kravene til de seneste overenskomstforhandlinger, forklarer Tanja Nielsen.

- Vi har i lang tid forsøgt at få arbejdsgiverne til at give medarbejderne mere indflydelse. Jeg er klar over, at det ikke sker sådan hen over natten, men det er positivt, at flere på tværs af sundhedsområdet har set fordelene ved at give medarbejderne mere ansvar og frihed, siger hun.

Også Tanja Nielsen ser de den nye tilgang til vagtplanlægningen som et vigtigt skridt mod at tiltrække og fastholde medarbejderne i sundhedsvæsenet.

Ekspert: Fleksibilitet er helt nødvendigt i fremtiden

Et farvel til de klassiske vagtplaner og et goddag til mere fleksible arbejdsdage og inddragelse af medarbejdere var også en del af de anbefalinger til fremtidens sundhedsvæsen, som Robusthedskommissionen afleverede i efteråret 2023.

Projektet på Slagelse Sygehus og andre lignende fra andre dele af landet er nemlig helt nødvendige, hvis sundhedsvæsenet skal kunne behandle borgerne i fremtiden, forklarer Mickael Bech, professor i sundhedsledelse og politik ved Syddansk Universitet og en del af ekspertgruppen i Robusthedskommissionen.

- Vi er nødt til at kunne gøre åbningstiden eller adgangen til sundhedsvæsenet mere fleksibel, så borgerne faktisk kan komme til sundhedsvæsenet på de tidspunkter, hvor de har mulighed for det, siger han.

Det kræver et opgør med den traditionelle måde at dække vagterne på på tværs af døgnet, ugen og året, forklarer han.

- Man har på sygehusene været lidt traditionelt tænkende både i forhold til, hvordan man sikrer bemanding hele døgnet, og måske ledelsesmæssigt traditionel – og nervøs for at åbne for at give fleksibilitet, fordi man har været nervøs for, om der ville være vagter, der ikke ville blive dækket.

- De her erfaringer viser, at man netop ved at give den her øgede grad af involvering, faktisk øger fleksibiliteten hos den enkelte, fordi medarbejderne føler, at de får imødekommet deres ønsker og behov: Hvis man selv bliver givet noget, så er man også mere tilbøjelig til at give tilbage, siger han.

Forsøget i Slagelse bliver i første omgang udbredt til flere afdelinger på flere af sygehusene i Region Sjælland.