Det er langt fra en kærlig hilsen, som forfatter Eva Tind sender til adoptionstraditionen i Danmark i sin nye roman 'Min Kim'. En bog, som i P1-programmet 'Anmelderne' bliver beskrevet som et sammensurium af selvbiografi, debat og direkte kampskrift.
I bogen udfordrer Eva Tind fortællingen om adoption i Danmark og hiver læserne væk fra det vattæppe, de er blevet lullet ind i, om at adoption er udelukkende en god gerning.
For i stedet for at kalde sig "adopteret", så mener forfatteren, at hun er blevet udsat for adoption - et slags overgreb mod sin identitet, ligesom hun beskriver i sin bog, at hun ser flere ligheder end forskelle mellem behandlingen af adopterede og eksempelvis landbrugskvæg eller slaver i kolonitiden.
Selvom retorikken om adoption er tenderende til brutal i bogen, er forfatteren ikke ene om de mange modstridende følelser, der følger med tilværelsen som adopteret.
Én af dem, der deler de følelser, er filminstruktør Malene Choi, der selv er adopteret fra Sydkorea ligesom Eva Tind.
- Da jeg læste bogen, sprang der nogle hengemte, sårede og fortrængte følelser frem. Og der stod noget på de sider, som jeg ikke selv har haft formuleret, men som jeg genkendte følelsen af, fortæller hun, da hun er inviteret i radiostudiet hos 'Anmelderne' for at tale om bogen.
Bogen, hun ikke vidste, hun manglede
Malene Choi satte sidste år selv fokus på adoptionsdebatten i sin seneste film 'Et stille liv', hvor plottet skildrer adoptivsønnen Carls længsel efter en genforening med sit ophav.
Filminstruktøren mener, at Eva Tinds roman er en bog, hun ikke vidste, at hun som adoptivbarn selv stod og manglede.
- Jeg kom til at sidde med en utrolig stor sorg efterfølgende, siger hun.
Hun er ikke tidligere stødt på formuleringen "at være udsat for adoption". Men hun mener, at efter de mange afsløringer om, hvordan blandt andre koreanske spædbørn er blevet taget fra deres forældre frem for at blive afleveret som hittebørn, som blandt andre DR sætter fokus på i dokumentarserien 'Det store adoptionstyveri', er formuleringen et korrekt ord at bruge om at være adopteret.
Et udsagn hun godt kunne bruge om sig selv.
- Jeg synes faktisk, at det er en rigtig god betegnelse, siger hun i programmet.
Hjem er ikke altid et land
I bogen, der udfolder forfatter Eva Tinds fiktive barndomsvenindes Min Kims adoptionshistorie, finder vi aldrig helt ud af, hvor hjem er for Eva Tind og Min Kim. Er det Danmark eller Sydkorea?
Men det er en fejlslutning at tro, at hvis et adoptivbarn returnerer til sine oprindelige rødder, løses alle problemer af sig selv, mener Malene Choi.
Det er midt i rodløsheden mellem to kulturer, at adoptivbørn ofte befinder sig. Og selvom børnene kan være heldige at finde deres biologiske forældre, giver det sjældent den ro og følelse af, at man har fundet "hjem", mener hun.
- Når man så vender tilbage til Sydkorea og finder ud af, hvor stor adoptionsindustrien er, og hvor svært den er at have med at gøre - for eksempel ens adoptionsbureau - så tænker man, er der nogen, der har tænkt på barnet i alt det her?
Det er heller ikke sådan, at Danmark altid er bedre, mener hun.
- Efter vi blev adopteret og kom ind i en hvid dansk familie, var der ikke nogen, der holdt øje med os, siger Malene Choi, der savner mere handling fra myndighederne.
- Man har stået alene. Der var ikke et community, man lærte ikke koreansk. Der var ikke nogen, som ens adoptivforældre kunne spørge til råds, om hvordan man skal blive en multikulturel familie. Så jeg synes, at der har været et svigt fra mange sider, siger hun i 'Anmelderne'.
Malene Choi mener heller ikke, at hun selv har fundet sit rigtige "hjem" endnu.
- Det har jeg ikke, så det er sådan en måde at opleve verden på, som sådan nærmest frit svævende.
Hun tolker også Eva Tinds bog således, at adoption helt burde forbydes og ikke genoptages, efter Danish International Adoption lukkede ned i oktober i år og har overdraget adoptionsopgaven til staten.
- Der er så mange, der lider i stilhed, fordi det kun er de stærkeste, der står frem og udtrykker, at det, vi er blevet sat i, har nærmest været fuldstændig umuligt at leve med, siger hun.
DR har rakt ud til Social- og boligministeriet i forbindelse med Malene Chois kritik af forholdene omkring adoption. Her henviser ministeriet til det svar, som social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) tidligere har givet til DR, når det kommer til problemerne ved international adoption.
Her siger hun blandt andet:
- Det er helt tydeligt, at vi er i en krise, når det kommer til international adoption, og vi skal finde et robust system også fremadrettet, lyder det fra social- og boligministeren.
I P1-programmet 'Anmelderne' kan du også høre, hvad Weekendavisens kulturredaktør, Anne Sophie Hermansen, mener om den nye bog, og hvordan hun har fået et nyt blik på sin gamle klassekammerats opvækst: