Undersøgelser peger på, at kun 29 procent af de amerikanske og 42 procent af de engelske kvinder vil betegne sig selv som feminister. Det er fuldstændig uforståeligt for Caitlin Moran, feminist og forfatter til bogen "Kunsten at være kvinde".
- Hvad tror d´damer overhovedet, at feminisme er? Spørger hun kategorisk i bogen, og fortsætter:
- Hvilken del af kvindefrigørelse er ikke noget for jer? Stemmeretten? Ligelønsbestræbelserne? Eller var I bare fulde, da i besvarede spørgeskemaet?
Vil du bestemme over din vagina?
På baggrund af undersøgelserne mener forfatteren, at ordet feminisme skal rehabiliteres, så folk forstår dets egentlige betydning.
- Har du en vagina? Vil du selv bestemme over den? Hvis du svarede "ja" på begge spørgsmål, så tillykke! Du er feminist, skriver hun i bogen.
Hun bakkes op danske feminister, som begge mener, at lige rettigheder mellem kønnene, stadig er nødvendige at kæmpe for.
Rettigheder på tilbagetog
- Abortrettigheder i USA er jo ved at blive rullet tilbage, så det er jo ikke naturgivet at kvinder kan bestemme over deres kroppe, siger Sanne Søndergaard, stand-up komiker og feminist til DR2 Dagen.
For en anden feminist handler kampen dog ikke bare om kvinder rettigheder.
- Jeg går ind for de lige rettigheder og vilkår, vi har. Og at vi ikke regulerer hinanden på baggrund af køn, alder, etnicitet, siger Camilla-Dorthea Bundgaard, klummeskribent og borgerlig feminist.
Feminismen er forsvundet ud af kulturen
Et af problemerne for feminismen er ifølge Caitlin Moran, at feminisme er forsvundet ud af kulturen.
- Feminisme har ikke været en del af popkulturen de seneste ti år, siger Caitlin Moran.
Og når hun ser på, hvor kvinderne kæmper i dag, mener hun, at feministerne i fremtiden skal slå mere på humor.'
Humor skal være våbnet
- Der er stadig plads til en vred feminist. Det er dem der fik stemmeretten gennemført, men det dårlige ved at være kvinde i dag, virker komisk. For eksempel at undertøj skal være så småt, at det forsvinder ind i en, hvis man går på en forkert måde, siger Caitlin Moran.
Her mener Camilla-Dorthea Bundgaard dog, at Caitlin Moran populært sagt, går i for små trusser.
- Problemet med bogen her er, at den falder for ikke-testen. Altså bliver mænd også udsat for det samme. Og vi ser jo også mænd i reklamer, der skal udstilles i seksuelle maskuline stereotyper, siger Camilla-Dorthea Bundgaard.
Se hele feminismediskussionen i toppen af artiklen.