Fem grunde til, at Trump vil besøge Danmark

Både sikkerheds- og indenrigspolitiske grunde kan forklare muligt besøg.

Præsident Donald Trump har annonceret, at han muligvis vil besøge Danmark til september - det kan der være fem gode grunde til, mener USA-analytikere. (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)

USA’s præsident, Donald Trump, besøger muligvis Danmark i forbindelse med en rejse til Polen til september.

Statsministeriet oplyser, at der endnu ikke er noget bekræftet præsidentbesøg fra USA, men bemærker, at præsidenten ‘naturligvis altid er velkommen’.

DR Nyheder har spurgt udlandsredaktør Philip Christian Ulrich fra netmediet kongressen.com samt professor Sten Rynning fra Syddansk Universitet om, hvorfor Donald Trump retter blikket mod Danmark.

Ifølge analytikerne er der fem gode grunde til, at præsidenten gør det netop nu.

1

Pleje af en nær allieret

Daværende præsident Bill Clinton besøgte Danmark i 1997 og holdt tale for 80.000 mennesker på Nytorv i København. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

- Det er ikke privatpersonen, men den amerikanske præsident Donald Trump, der besøger Polen i anledning af 80-året for udbruddet af Anden Verdenskrig og derfor naturligt ser mod Danmark. Danmark er immervæk en af USA’s nærmeste allierede i Europa, og vi er også dem, der stiller op, når amerikanerne kalder. Det har vi gjort trofast siden 90’erne, og det er amerikanerne godt klar over og vil derfor passe på samt dyrke en af de nære venner.

Philip Christian Ulrich, udlandsredaktør, kongressen.com

2

Præsident-branding

Donald Trump i selskab med Storbritanniens Dronning Elizabeth i forbindelse med 75-års dagen for den allierede invasion i Normandiet, D-dag. (Foto: © pool, Scanpix)

- Ved at tage på en lille tur til lande, hvor han kan vise, at han er den store præsident, der forsvarer amerikanske interesser, gør han det sværere for sine indenrigspolitiske modstandere at fremstille ham som en farlig racist. Efter et besøg i Europa kan han fremvise fotografier, hvor han står med Mette Frederiksen eller Dronning Margrethe som den store, amerikanske præsident, der hverken er farlig eller konfliktskabende. For ham handler det også om, at han kan vise, at han er en egnet kandidat til det forestående præsidentvalg.

Sten Rynning, professor, amerikansk udenrigs- og sikkerhedspolitik, Syddansk Universitet

3

Kalender-gymnastik

Trump går ombord på Air Force One forud for en af præsidentens mange flyrejser i ind- og udland. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

- Præsidenten rejser hele tiden rundt i verden, men det er også en kalender-øvelse. Sidst han var i Europa var det i forbindelse med jubilæet for landgangen i Normandiet, og der var nogle ret faste programpunkter, der skulle klares, som blandt andet et statsbesøg i Frankrig. Denne gang er der måske større fleksibilitet. Desuden er Polen jo et land, der som Danmark også bakker varmt op om det transatlantiske forhold.

Philip Christian Ulrich, udlandsredaktør, kongressen.com

4

Grønland og Arktis

Luftfoto af en fjord i det sydlige Grønland. Arktis og Grønland er interesseområde for stormagter som Kina og Rusland. (Foto: © JOHN SONNTAG, Scanpix)

- Arktis og Grønlands-spørgsmålet er amerikanerne meget opmærksomme på. De ser nogle tendenser i regionen, som de mener er bekymrende i sammenhæng med den globale stormagts-konkurrence, som de mener er i gang mellem USA, Kina og Rusland. Der er de alle enormt aktive i det område, og der vil det være vigtigt for USA at sikre et godt forhold til Danmark, så man kan få forholdsvis nem adgang i området.

Philip Christian Ulrich, udlandsredaktør, kongressen.com

5

Transatlantisk balance

Tyske Ursula von der Leyen er nyvalgt formand for Europa-Kommissionen. (Foto: © Kacper Pempel, Scanpix)

- Det kan være et politisk rationale for præsidenten, at der i Europa ruller en debat om, at Tyskland og Frankrig skal sætte sig i spidsen for et projekt, der handler om at rebalancere det transatlantiske forhold til europæisk fordel.

- Tyskland har netop fået posten som kommissionsformand i form af Ursula von der Leyen og franske Christine Lagarde bliver formand for den Europæiske Centralbank, ECB, hvilket kan ses som et symbol på, at de to lande tager initiativ. Det kan være tjenstligt for Donald Trump at besøge et europæisk land som Danmark, der ikke politisk ligger i kølvandet på Tyskland og Frankrig, men har et varmt forhold til USA.

Sten Rynning, professor, amerikansk udenrigs- og sikkerhedspolitik, Syddansk Universitet