Februar sætter rekord: Aldrig før har vi fået så meget regn

Danmark har fået rekordmængde nedbør på landsplan i løbet af februar.

Februar 2020 er den vådeste februar nogensinde. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Flere steder - navnlig i Jylland - kæmper beredskab med åer og vandløb, der flyder over på grund af regnmængderne, og fordi vinden skubber rundt med vandmasserne.

Andre steder samler vandet sig i mindre søer til gene for trafikken.

Og det er der en grund til.

Her til eftermiddag har vi ifølge tal fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, passeret de 109,0 millimeter, som var den tidligere rekord for nedbør i februar.

Den hidtidige rekord for den vådeste februar var tilbage i 2002. Det er et landsgennemsnit, og det betyder, at der er steder i landet, der har fået endnu mere regn.

Bornholm har eksempelvis kun fået gennemsnitligt 42,2 millimeter regn siden den 1. februar, imens der er steder i det midt- og sydjyske, som har fået mellem 150-175 millimeter regn i samme periode.

  • Sådan så det ud flere stede i Vendsyssel i torsdags. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
  • Borgerne i Holstebro kæmpede i den forgangne uge med vandet, efter at Storåen mandag gik over sine bredder. (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)
  • Der er stadigt store oversvømmelser omkring Storåen. (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)
  • Her er et dige næsten oversvømmet uden for Holstebro. (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)
  • Flere steder er veje blevet oversvømmet. (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)
  • Borgerne i Holstebro kæmper med at punmpe vand væk fra deres grunde. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
1 / 6

I skrivende stund ligger landsgennemsnittet på 109,1 millimeter og dermed er denne februar 2020 den vådeste februar i al den tid, vi har målt nedbør i Danmark (siden 1874).

Og det er altså sket med endnu seks dage tilbage af februar.

Ja, det skyldes klimaforandringer

Det store spørgsmål er jo så, om der er tale om et enkeltstående tilfælde, eller om den overmåde våde februar er et tegn på, at klimaforandringerne er reelle?

Ja, svarer vejrvært på DR Vejret Mikael Jarnvig.

Mikael Jarnvig vejrvært på DR Vejret (Foto: © Privatfoto, Type 1)

- Men - og det er et stort men - enkelte episoder er ikke noget bevis på klimaforandringerne. Det kræver en række dage, måneder og helst år, før man kan sige, at noget skyldes klimaforandringer.

- Når man kigger på de seneste 30 år og sammenligner med de forudgående 30 år, så ser man, at nedbøren i Danmark stiger og stiger og har gjort det siden 1874, hvor man begyndte at måle. Klimaforandringer er i fuld gang i Danmark, og vi har fået flere af den her slags episoder over årene, fortsætter Mikael Jarnvig.

Samtidigt med, at mængden af nedbør er steget gennem årene, så har vi fået flere perioder med tørke. Det betyder, at den større mængde nedbør falder over en kort periode.

Store udfordringer i store dele af Jylland

Særligt området omkring Ribe Å i det sydvestjyske er hærget af oversvømmelser. Flere steder har beredskabet kæmpet med at pumpe vandet væk, og nogle steder har man ikke kunnet gøre noget mod de store mængder regn.

Blandt andet her i Ribe Boldklub:

Længere nordpå i Jylland - på Herningmotorvejen mellem Herning og Bording - har akvaplaning også forårsaget flere trafikuheld, hvor bilister har mistet herredømmet og er skøjtet af vejen, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.

I Nordjylland melder politiet, at man har modtaget flere anmeldelser om oversvømmede veje. Anmeldelserne er blevet sendt videre til driftsafdelingerne i de respektive kommuner.

Men det er ikke kun vandet fra vandløbene, der giver anledning til panderynker. DMI har varslet forhøjet vandstand i den vestlige og centrale del af Limfjorden.

Der kommer mere regn på landsplan de kommende dage. Så rekorden for den vådeste februar nogensinde bliver slået noget så eftertrykkeligt.