Weekendens uroligheder får nu konsekvenser for Brøndby IF og FC København.
I en pressemeddelelse skriver Divisionsforeningen, at de kommende møder mellem de to rivaliserende fodboldklubber bliver uden tilhængere udeholdet.
- Vi er kede af, at det er nødvendigt med sådan et tiltag, for det rammer selvfølgelig en masse uskyldige fans, der er i stand til at nyde en fodboldkamp på stadion og opføre sig ordentligt, siger direktør i Divisionsforeningen Claus Thomsen.
- Men for dansk fodbolds skyld, for sikkerheden for alle fans og for at sikre kampafviklingen, så er vi nødt til at reagere.
Beslutningen er ikke tidsbestemt, men gældende indtil det igen besluttes, at der kan være udebanetilskuere til derby-kampe, forklarer Divisionsforeningen.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) skriver i et skriftligt svar til DR, at weekendens scener er "uacceptable".
- Jeg vil aldrig acceptere, at det kan være farligt for almindelige mennesker at tage på stadion for at hygge sig. Det er en skamplet for fodboldsporten, og jeg forstår ikke, hvordan de her absurde scener kan blive ved med at udspille sig, skriver Peter Hummelgaard.
'Voldsparate grupperinger' skal ud ud af fodbolden
Allerede dagen inden søndagens lokalopgør, som endte 0-0, var der ballade i Glostrup, hvor grupperinger med tilknytning til Brøndby IF og FCK røg i slagsmål. På kampdagen fortsatte balladen, og startfløjtet måtte udskydes med et kvarter, da de to fangrupperinger kastede romerlys mod hinanden inde på stadion.
Både Brøndby IF og FCK har reageret på straffen i hver sin pressemeddelelse.
Hos førstnævnte accepterer administrerende direktør Ole Palmå beslutningen og erklærer sig "trist over, at voldsparate grupperinger bruger fodbolden som anledning til at begå vold og bryde loven."
- De underminerer vores værdier som klub og de handlinger, som vi har set denne weekend, hører ingen steder hjemme i fodboldens verden, siger Ole Palmå i pressemeddelelsen.
- Vi har alle en opgave i at få disse voldsparate grupperinger ud af fodbolden, og vi har et arbejdsmøde med Justitsministeriet om tre uger, hvor der også vil være repræsentanter fra politiet, hvor vi skal drøfte de konkrete tiltag, vi diskuterede ved mødet tilbage i september.
Justitsministeren overvejer strengere værktøjer
FCK tager ligeledes kraftigt afstand fra de "ubehagelige scener" på Brøndby Stadion, hvor det ikke lykkedes at holde de stridende fangrupperinger adkilt.
- Scener som disse har absolut intet har med fodbold at gøre, lyder det i pressemeddelelsen fra FCK.
Ligesom Brøndby IF bakker klubben op om suspenderingen af udebanefans til de kommende opgør mellem rivalerne.
- Vi accepterer beslutningen og bakker op om intentionerne - alle værktøjer skal afprøves i denne proces.
I det seneste derby i Parken 1. september var der ligeledes ballade, og det får altså Divisionsforeningen til at reagere prompte.
- Vi har en rigtig god dialog med myndighederne, som også klubberne og fangrupper er inddraget i. Vi arbejder på løsninger fremadrettet, blandt andet ansigtsgenkendelse, som kan forbedre sikkerheden for alle, siger Claus Thomsen.
Peter Hummelgaard sætter ligeledes en tyk streg under alvoren og skriver, at klubberne bliver nødt til at tage et større ansvar og sikre, at deres fans opgører sig ordenligt på stadion. "Fodbolden skal ikke bruges som en åben scene for hooligans eller andre voldsparate personer".
- Fra politisk side har vi stadig flere greb i værktøjskassen – for eksempel at give politiet mulighed for at lukke ned for udebanetilskuere, skriver Peter Hummelgaard.
- Jeg må sige, at vi med dagens begivenheder nærmer os, at det ser ud til at være et relevant værktøj for politiet – jeg begynder i hvert fald at tvivle stærkt på, at klubberne kan løse det selv.