Farlige læger slipper for politianmeldelse

Tilsynsmyndighederne anmelder ikke alle sager om lægers lovbrud til politiet.

(© ColourBox)

Når Styrelsen for Patientsikkerhed konstaterer, at en læge har brudt loven eller har mistanke om det, er det ikke hver gang, at styrelsen anmelder det strafbare forhold til politiet.

Det konstaterer statens advokat, Kammeradvokaten i en rapport, efter at gennemgået 1.165 af Styrelsens aktuelle tilsynssager mod læger.

I en konkret sag tog Styrelsen autorisationen fra en læge i 2014, fordi han var til alvorlig fare for patienterne. Han måtte altså ikke længere arbejde som læge.

Men året efter konstaterede Styrelsen for Patientsikkerhed, at den tidligere læge ulovligt fortsatte med at forny gamle patienters recepter og udarbejde speciallægeerklæringer.

Alligevel politianmeldte styrelsen ikke lægen, men advarede ham om, at det vil ske, hvis han fortsatte.

Ingen rød tråd

Kammeradvokaten omtaler eksemplet i sin rapport om de aktuelle tilsynssager.

I andre sager har Styrelsen for Patientsikkerhed rent faktisk politianmeldt læger, men Kammeradvokaten har efter at have gennemgået de 1.165 tilsynssager ikke "været i stand til at finde den røde tråd i forhold til, hvornår Tilsynet foretager politianmeldelse af en læge, og hvornår Tilsynet ikke gør", som der står der i rapporten.

Styrelsen har nemlig ikke noteret en begrundelse på de sager, hvor den har valgt ikke at politianmelde en læge.

Men det bør Styrelsen for Patientsikkerhed gøre, mener Kammeradvokaten, der også anbefaler, at styrelsen formulerer nogle retningslinjer for, hvornår den indgiver politianmeldelse.

Samme opfordring kommer fra paraplyorganisationen, Danske Patienter.

- Om noget bliver politianmeldt eller ej, må ikke afhænge af, om det er den ene eller den anden sagsbehandler, eller den ene eller den anden læge. Det må være ens for alle, siger formanden for Danske Patienter, Camilla Hersom.

- Hvis en læge har begået noget strafbart, skal vedkommende selvfølgelig politianmeldes ligesom andre borgere skal, fortsætter hun.

Opsang fra minister

Det er anden gang, at Kammeradvokaten opfordrer Styrelsen for Patientsikkerhed til at udarbejde klare retningslinjer for, hvornår den politianmelder læger. Første gang var i en rapport for to år siden.

Sidste år gav Sundhedsministeriet en opsang til styrelsen om, at den skal sørge for at politianmelde, når der er belæg for det, og når styrelsen vurderer, at autorisationsloven eller straffeloven kan være overtrådt.

- Anden praksis end denne vil være dybt kritisabel, skrev tidligere sundhedsminister Sophie Løhde i et svar til Folketingets sundhedsudvalg i maj sidste år.

Retningslinjer på vej

Ifølge direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anne-Marie Vangsted, har styrelsen strammet op hen over efteråret i forhold til, hvornår den politianmelder læger. Og den er ved at udarbejde retningslinjer for området.

Så kommer I konsekvent til at politianmelde?

- Vi kommer til at have klare retningslinjer for, hvordan vi gør, og hvordan vi vurderer, hvornår vi skal politianmelde, siger hun.