Far til bandeleder: Hvorfor skal vi straffes for det, vores søn har sagt?

Boligselskab vil sætte forældre ud af lejligheden for at sikre tryghed.

(Arkiv) Wallait Khan er far til LTF-bandeleder Shuaib Khan. Billedet stammer fra Wallait Khans tid som lokalpolitiker i København. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Det undrer i høj grad faderen til LTF-bandeleder Shuaib Khan, at forældrene skal sættes på gaden på grund af sønnens kriminalitet.

Det fortæller han i dag i boligretten, som behandler en sag om udsættelse af familien fra deres lejelejlighed.

- Hvis han har sagt noget, er han blevet dømt for det. Han har været i fængsel, men hvorfor skal vi straffes?, siger faderen, Wallait Khan.

Det er boligselskabet FSB, der har besluttet at ophæve familiens lejemål på Indre Nørrebro, fordi sønnen er dømt for at true en betjent.

Truslerne blev fremsat under bandekonflikten sidste år på Nørrebro i København, hvor der var visitationszone, skyderier og fly i luften over byen.

Under en visitation ved Blågårds Plads natten mellem den 31. juli og 1. august 2017 fremsatte bandelederen trusler mod betjenten, der lød noget i retning af "pas på din ryg".

I byretten blev bandelederen idømt tre måneders fængsel for trusler. Det blev sat ned til to måneder i landsretten, og nu skal Højesteret se på sagen til november.

Boligselskabet har orienteret familien om ophævelsen, men familien er uenig i beslutningen, og derfor er sagen endt i retten.

Ser kun sønnen engang imellem

Bandeleder Shuaib Khan er i dag over 30 år, men har de sidste år haft adresse hos forældrene.

Det er dog ikke ofte, at han opholder sig i lejligheden. Han kommer kun forbi engang imellem, hvor han er på besøg i to timer eller overnatter en enkelt nat, siger faderen.

- Sidste gang, jeg så ham, er snart tre måneder siden, lyder det fra Wallait Khan, der fortæller, at sønnen har nogle ting i lejligheden, men også har nogle ting, hvor han ellers sover.

Wallait Khan fortæller, at familien har boet i lejligheden på Nørrebro i 34 år. Den ligger omkring 500 meter fra Blågårds Plads.

Har du nogensinde fået klager fra beboere eller udlejer?

- Tværtimod. Vi kender hinanden rigtig godt, og vi respekterer hinanden, siger Wallait Khan.

Familiens advokat fortæller i retten, at trusler mod en en betjent i hans øjne ikke er så groft, at det giver ret til at ophæve et lejemål - slet ikke når familien har boet så længe i lejligheden, og sønnen sjældent kommer i hjemmet.

Samtidig hæfter han sig ved, at FSB uden varsel har ophævet lejemålet eller bedt om, at sønnen flyttede.

- Man kunne bare skrive til lejer, at boligselskabet ikke kan have ham boende mere, og så kan han flytte, lyder det fra familiens advokat, Henrik Thorsen.

Boligselskab: Folk frygtede bandekonflikt

Boligselskabet FSB har besluttet at sætte familien ud af lejligheden, fordi truslerne ifølge FSB er en særdeles grov overtrædelse af de reglerne for god skik og orden i boligområdet.

- Vi har et ganske bredt ansvar for vores boligområder. Vi er forpligtet til at drage omsorg for, at vi har nogle velfungerende og trygge boligområder, siger direktør Pia Nielsen fra FSB i retten.

Direktøren fortæller, at boligselskabet kun opsiger folk, hvis der er tale om grelle sager.

Både direktøren i FSB og driftchefen fortæller, at de har hørt fra beboere i boligområdet, at de har været bekymrede for bandelederens tilstedeværelse på Nørrebro.

- Der var lejere, som henvendte sig, fordi forældre frygtede, at deres børn ville blive tvunget ind i bandekonflikten, siger FSB-direktør Pia Madsen.

Boligselskabet har dog ikke fået skriftlige klager over familien, og det skyldes nok, at folk er nervøse for at indgive en klage over familien, som ellers er nødvendig, for at boligselskabet kan håndtere sagen, lyder det fra boligselskabet i retten.

FSB mener ikke, at andre lejere i området skal stilles i en situation, hvor de skal vælge mellem af være trygge eller flytte.

Der falder dom i sagen den 20. september klokken 13.