Falck ruller lyntest af corona ud over hele landet

Men de private coronatest er mindre sikre end test i det offentlige, så derfor vil jeg ikke anbefale dem, siger professor.

En antigentest foregår via podning med en tynd vatpind af næsesvælget. (Illustration: Emil Thorbjörnsson)

Med et stigende smittetal og ventetid på mindst to dage på en test fra det offentlige, melder Falck sig nu på banen med tilbud om lyntest for corona.

- Private kan komme til et af vores seks testcentre over hele landet og blive testet med svar inden for 15 minutter, siger Martin Betzer, kvalitetschef i Falck Danmark.

Falck har i længere tid testet ansatte i flere virksomheder og tester lige nu op mod 5.000 danskere om dagen. Men nu tilbyder firmaet også private 299 kroner at blive testet.

Et supplement til det offentlige

Dermed stiller Falck sig i rækken af adskillige private udbydere af coronatest, der uden ventetid tester og på kort tid giver kunden svaret på coronatesten.

- Vi er et supplement til det velfungerende system i det offentlige, og vi kan tilbyde det hurtige testsvar, så man som privatperson kan returnere til sit arbejde eller fortsætte med sit liv uden at komme i karantæne, siger Martin Betzer.

Falck bruger den såkaldte antigen-test, der viser, om en person har coronavirus i kroppen her og nu, og Falck hævder at testen er lige så pålidelig som de test, der bruges af sundhedsmyndighederne.

- Vores test er lige god som det offentliges, siger han.

Det er Statens Serum Institut, der er ansvarlig for sikkerheden i de offentlige test, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut.

Men han har tidligere afvist de private test som brugbare, hvis man eksempelvis ville springe køen i det offentlige testsystem over og få et symptomfri barn hurtigere tilbage i skolen.

- Vi anbefaler, at man bruger det etablerede system, og der er også ledig testkapacitet, sagde den faglige direktør.

Og ifølge professor på Rigshospitalet Henrik Ullum er det forkert at sige, at de private antigentest er lige så sikre som de offentliges test.

- Jeg vil ikke umiddelbart anbefale de private test. Man får svaret hurtigt, men danskerne skal være opmærksomme på, at testene er mindre følsomme end de PCR-test, man bruger i det offentlige testsystem. Derfor risikerer man at få et negativt svar, selv om personen reelt er smittet, siger Henrik Ullum.

Der findes ikke et samlet tal for, hvor mange private test der bliver foretaget, men hos to af de mindst 10 firmaer, der udbyder lyntest - SOS International og Qlife - er meldingen, at de hver tester henholdsvis 15.000 og 5.000 om ugen.

Til sammenligning blev der i sidste uge gennemført næsten 350.000 coronatests i det offentlige.

Mens det tidligere har været et problem, at hverken antallet et test i det private eller antallet af positive test i det private har været kendt af myndighederne, et i hvert fald det ene problem løst.

Styrelsen for Patientsikkerhed bekræfter, at hvis en dansker har fået et positivt covid-19-testresultat i privat regi, bliver også inddraget i smitteopsporingen på samme måde som en borger, der er blevet testet positiv i det offentlige.

Til gengæld registrerer Statens Serum Institut ikke antallet af testede, og derfor kender man ikke den præcise andel af positive coronatest i forhold til antal testede - den såkaldte positivprocent.

- Det kan sløre overvågningen, men men hvis de private test får identificeret flere positive og gør det hurtigere, så er der en gevinst. Så er jeg mindre bekymret for, at man ikke har styr på antallet testede i det private, siger Henrik Ullum.