Faktatjek: Vi overvurderer antallet af højtuddannede

De fleste danskere gætter forkert, når de bliver spurgt, hvor mange der har en lang videregående uddannelse eller ph.d. Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Detektor.

Det bliver ofte sagt i den offentlige debat, at der bliver uddannet for mange akademikere, og at de varme hænder bliver skiftet ud med DJØF'ere. Men ved vi, hvor mange der rent faktisk har taget en lang videregående uddannelse? Det har DR2-programmet Detektor undersøgt.

Derfor er analyseinstituttet Epinion spurgt 1.001 repræsentativt udvalgte danskere om, hvor stor en andel af befolkningen mellem 30-69 år, der har en lang videregående uddannelse eller ph.d. som højeste uddannelsesniveau.

Og rundspørgen afslører, at mange danskere går rundt og tror, at der er flere højtuddannede herhjemme, end der rent faktisk er.

Mange gætter for højt

Der er flest der gætter på 20 procent, og tæt herefter kommer 15 procent. Når alle gættene lægges sammen, er gennemsnittet af svarene på 23,5 procent, hvilket ligger langt over det korrekte svar.

For ifølge tal fra Danmarks Statistik er der blandt de 30-69 årige 10,4 procent, der har gennemført en lang videregående uddannelses eller fået en ph.d.

Danskernes svar overasket dog ikke adfærdsforsker Thor Ridderhaugen.

- En af årsagerne til, at folk overvurderer, hvor mange der har en lang videregående uddannelse eller ph.d. kan være, vi bliver eksponeret over for de her historier om, at der er færre og færre varme hænder og flere af de såkaldte kolde hænder, som er akademikerne. (...) Og så er det, at vi kan foranlediges til at tro, at der egentlig er flere med en lang uddannelse eller en ph.d., end der rent faktisk er, siger han.

Kender du forskel på unge og gamle?

Der er langt flere i den yngre gruppe, der har en lang videregående uddannelse eller Ph.d.

- Når vi kigger på den her gruppe - de 30-69 årige - så kan vi se, at der er en større andel af de yngre i gruppen, som har de her lange videregående uddannelser og ph.d.’er end den ældre del.

Og hvis det fortsætter med den udvikling, jamen så giver det sig selv, at om 20, 30 år, så har vi en langt større andel i hele den danske befolkning med lange videregående uddannelser og med ph.d.’er, siger Thor Ridderhaugen

Se mere om faktatjekket i Detektor i aften klokken 21 på DR2.