Kronprinseparret og udenrigsminister Kristian Jensen (V) har de seneste dage rejst rundt i Saudi-Arabien. En rejse, der har vakt en del kritik. Blandt andet fra Lars Aslan Rasmussen, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokraterne.
- Saudi-Arabiens straffesystem er identisk med det, der er indført i de områder, som Islamisk Stat kontrollerer, lød det blandt andet fra Lars Aslan Rasmussen i et debatindlæg i Berlingske.
Men kan det virkelig være rigtigt, at kronprinseparret, udenrigsministeren og 44 danske virksomheder de seneste par dage har besøgt et land, der straffer identisk med terrororganisationen Islamisk Stat?
Professor: De er ikke identiske
Ifølge Professor i Islamiske og Arabiske Studier ved Københavns Universitet Jakob Skovgaard-Petersen er det ikke helt korrekt.
- Der er væsentlig forskelle, fordi Saudi-Arabien er en stat med, hvad det indbefatter, og Islamisk Stat er en krigsførende bevægelse, siger Jakob Skovgaard-Petersen til DR’s Detektor.
I videoklip og et dokument udsendt af terrororganisationen Islamisk Stat fremgår det, hvordan de straffer med halshugninger, pisk, tortur, korsfæstelse og stening. Ifølge Amnesty International anvender Saudi-Arabien også flere af de straffemetoder. Dog kan Amnesty ikke bekræfte, at stening er blevet anvendt, selvom det står opført i loven som en mulighed.
Forskel i praksis
Jakob Skovgaard-Petersen understreger også, at der bestemt er ligheder i den måde Saudi-Arabien og terrororganisationen Islamisk Stat straffer på. Men der er stadigvæk forskel på, hvordan og hvornår straffene anvendes.
- Saudi-Arabien eksekverer også håndsafhugninger, piskning og dødsstraf, men i Saudi-Arabien bliver bloggere, der har skrevet blasfemiske ting dømt til pisk. De ville utvivlsomt blive dødsdømt i Islamisk Stat, siger Jakob Skovgaard-Petersen.
Terrororganisationen Islamisk Stat straffer generelt meget hårdere end Saudi-Arabien. Også når det gælder religiøse mindretal.
- Islamisk Stat slår shiamuslimer ihjel, bare fordi de er shiamuslimer. Sådan er det ikke i Saudi-Arabien. Der lever også shiamuslimer, og de bliver ikke slået ihjel alene af den grund. De kan godt blive diskrimineret, men det med bare at slå politiske modstandere ihjel, det er trods alt ikke sådan, Saudi-Arabien er organiseret, siger Jakob Skovgaard-Petersen.
Så selvom Jakob Skovgaard-Petersen slår fast, at Saudi-Arabien bestemt krænker menneskerettigheder, kan man altså ikke kalde deres straffesystem identisk med de straffemetoder, terrororganisationen Islamisk Stat anvender.
Aslan erkender forskelle, men fastholder kritik
Lars Aslan Rasmussen erkender over for Detektor, at der er forskelle på de to straffesystemer.
- Måske er det mere korrekt at sige, at de minder om hinanden, for der er selvfølgelig nogle nuanceforskelle, jeg ikke har sat mig ind i. Men på mange måder minder straffemetoderne om de samme, og de ligner hinanden rigtig meget, siger han.
Han fastholder dog sin kritik af besøget og holder fast i, at Saudi-Arabien forbryder sig på mange menneskerettigheder.
- Meget af den politik Islamisk Stat går ind for, er også noget, man ønsker i Saudi-Arabien. Der er dødsstraf, der er stening, der foregår overgreb på kvinder og på religiøse mindretal, så Saudi-Arabien minder meget om Islamisk Stat, siger Lars Aslan Rasmussen.
Se med i Detektor i aften klokken 20, hvor vi ser nærmere på Saudi-Arabien.