- Nyt studie: Økologisk kost reducerer risiko for visse kræftformer, skrev Politiken for nylig i overskriften i en artikel.
Artiklen er baseret på et nyt fransk studie. Men studiet konkluderer ikke, at økologisk kost reducerer risikoen for visse kræftformer, fortæller både lederen af studiet og flere andre eksperter til Detektor.
Morten Grønbæk, professor og direktør for Statens Institut for Folkesundhed, fortæller, at der ikke er forskningsmæssigt belæg for Politikens overskrift.
- Det er egentlig en god artikel, men overskriften er helt ude i skoven. Der er generelt ikke nogen god dokumentation for, at økologisk kost skulle nedsætte kræftrisikoen, fortæller Morten Grønbæk og tilføjer:
- Der skal rigtig meget litteratur og anden form for forskning til, før vi kan sige, at økologisk kost enten er sundhedsskadeligt eller positivt for helbredet.
Heller ikke Julia Baudry, professor i biostatistik og leder af det omtalte studie om økologisk kost, mener, at studiet fremlægger dokumentation for, at økologisk kost reducerer risikoen for visse kræftformer:
- Vores studie er observerende, og vi kan ikke fastslå nogen årsagssammenhæng ud fra et observationsstudie. Vi har blot konstateret et sammentræf, skriver hun til Detektor.
Politiken har rettet overskriften efter at være blevet gjort opmærksom på fejlen. Alligevel har overskriften haft konsekvenser. For eksempel har fødevareordfører for Socialdemokratiet, Simon Kollerup, bedt om en vurdering fra ministeren på baggrund af artiklen.
Faktisk er der mange, der kun læser overskriften, fortæller Mads Eberholst, lektor i journalist fra Roskilde Universitet.
- Derfor er det vigtigt, at det der skrives i medierne er korrekt, både i overskriften og i resten af artiklen, siger han.
Redaktionschef for Politikens Forbrug og Liv-sektion, Tanja Astrup, erkender, at der ikke er belæg for overskriften.
- Det er en fejl, som vi beklager og har rettet. Jeg tror, den oprindelige overskrift skyldtes et formidlingshensyn, forklarer hun.
Se hele indslaget i Detektor i aften klokken 21 på DR2.
- Morten Grønbæk, professor og direktør, Statens Institut for Folkesundhedsvidenskab
- Claus Thorn Ekstrøm, professor i biostatistik, Københavns Universitet
- Morten Elsøe, foredragsholder og cand. scient. i fødevarer og ernæring
- Mads Kæmsgaard Eberholst, lektor i journalistik, Roskilde Universitet