Donald Trumps omdiskuterede indrejseforbud for flygtninge og rejsende til USA fra syv bestemte lande, er slet ikke kontroversielt i amerikansk politik. Det påstår Trump i hvert fald selv.
- Min politik er i tråd med det, præsident Obama gjorde i 2011, da han indførte et halvt års indrejseforbud for irakiske flygtninge. De syv lande, der er nævnt i dekretet, er de samme lande, som Obamas regering tidligere har udpeget som mulige terrornationer, skriver præsidenten blandt andet på Facebook.
Men de konkrete tiltag, som Barack Obamas regering indførte i 2011, er ikke identiske med det indrejseforbud, som Trump underskrev i fredags. Det forklarer Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor ved Center For Amerikanske Studier på SDU, til DR2-programmet Detektor:
- Det var aldrig sådan, at flygtningestrømmen standsede i 2011 og der var selvfølgelig heller ikke noget tidspunkt, hvor almindelige irakere ikke kunne komme ind i landet. Så det er faktisk to situationer, som slet ikke kan sammenlignes, siger han.
Irakiske flygtninge begrænset under Obama
Detektor-redaktionen har ikke kunnet finde officielle dokumenter fra Det Hvide Hus, der beskriver, et stop for irakiske flygtninge i 2011, men Department of Homeland Security, der spiller en væsentlig rolle i den amerikanske sikkerhedspolitik, har i en høring bekræftet, at der var indført strengere baggrundstjek af de irakiske flygtninge.
Grunden til, at der ikke findes offentligt tilgængelige dokumenter om disse ændringer, er, at beslutningen om øget kontrol ikke var politisk. På den måde adskiller sagen fra 2011 fra det, Donald Trump nu indfører.
- Der er flere der har henvist til, at der skulle eksistere sådan et dekret fra 2011. Det gør der faktisk ikke, fordi det der skete, var bare administrativt, siger Niels Bjerre-Poulsen til Detektor.
Mens Trumps dekret sætter modtagelsen af flygtninge, uanset hvor de kommer fra, på pause i 120 dage, så var der altså under Obama alene tale om, at den administrative proces blev langsommere. Tal fra det amerikanske statsministerie viser også, at der – på trods af et fald – aldrig var tale om et fuldstændigt stop for Irakiske flygtninge.
Reaktion på en konkret mistanke
En anden grund til, at det er svært at sammenligne Trumps dekret med stramningerne under Obama, er, at der i 2011 var en konkret mistanke, der skulle undersøges, fortæller Niels Bjerre-Poulsen:
- Det, der skete i 2011, var, at man opdagede i forbindelse med en terrorsag i USA, at der var spor, man skulle have set. Og derfor besluttede man sig for at efterundersøge alle 57.000 irakiske flygtninge, man allerede havde i USA. Man besluttede også, at skærpe reglerne for tilkommende flygtninge til USA, og det gjorde altså i en periode på omkring seks måneder, der var der langt færre irakiske flygtninge, der kom til USA.
Mens Department of Homeland Security altså øgede baggrundstjek for flygtninge fra Irak på baggrund af en konkret terrorsag i 2011, så laver Trump nu et indrejseforbud for flygtninge og rejsende til USA fra syv bestemte lande.
De syv lande blev udpeget under Obama
På Facebook påstår Trump også, at det skulle være Obamas regering, der oprindeligt udpegede de syv lande: Irak, Syrien, Iran, Sudan, Libyen, Yemen og Somalia.
Men reglerne under Obamas regering forhindrede ikke indrejse fra de syv lande lande. I stedet førte regeringen strengere kontrol med bestemte personer, som havde besøgt et af de syv lande.
- Det var selvfølgelig frygten for folk, der måske havde været i træningslejr i Yemen eller andre steder og var blevet radikaliseret. Og de kunne så ikke komme under det her Visa Waiver Program, men skulle søge visum og igennem en lidt strammere procedure end den, som gælder for EU-borgere for eksempel, som er undtaget fra det her visa, siger Niels Bjerre-Poulsen.
I december 2015 blev fire af de syv lande - Irak, Syrien, Iran og Sudan - udpeget af et bredt politisk flertal, som besluttede, at man skulle indføre strammere visumregler for statsborgere fra disse lande og personer, der havde besøgt landende efter 1. marts 2011. Siden den lov blev vedtaget, har Department of Homeland Security tilføjet Libyen, Yemen og Somalia til listen over de lande, hvor de strengere krav skal gælde.
Forsat uklarhed om dekretets omfang
Det er fortsat uklart, hvad de nye indrejseregler præcis kommer til at betyde i praksis og om dekretet kan være i strid med eksisterende lovgivning.
Trumps pressesekretær Sean Spicer har for eksempel påpeget, at der ikke er tale om et egentligt forbud, men om strengere undersøgelser af de, som vil rejse ind i landet.
Det siger pressesekretæren på trods af, at både han og Donald Trump tidligere har anvendt udtrykket ”forbud” om de nye regler.
- Vi laver et meget strengt forbud og yderst grundig sikkerhedskontrol, har Donald Trump tidligere udtalt.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/826774668245946368
Se hele Detektor udsendelsen her.