I disse dage forhandles den nye finanslov, og regeringen mener, at flere af kontanthjælpsmodtagerne ville komme i arbejde, hvis de skulle betale mindre i skat. Men det er ikke rigtigt, hvis man spørger SF’s gruppeformand Jacob Mark, for en stor del af kontanthjælpsmodtagerne kan slet ikke arbejde. Ifølge ham er ca. 75 procent af kontanthjælpsmodtagerne syge. Det udtalte han i DR2’s Debatten.
Men det er ikke korrekt. Det fortæller DR2-programmet Detektor. Der findes nemlig slet ikke tal for, hvor mange procent af kontanthjælpsmodtagerne, der er syge.
Ikke jobparate er ikke lig med sygdom
Jacob Mark baserer sin påstand på tal fra beskæftigelsesministeriet fra 2016. Og ministeriets tal viser, at 72 procent af kontanthjælpsmodtagere ikke var jobparate.
Kontanthjælpsmodtagerne inddeles i fem kategorier, såkaldt visitation. Og hvis jobcenteret vurderer, at man ikke er jobparat, kan det skyldes mange forskellige ting. Ifølge forsker ved Rockwoolfondens forskningsenhed Anders Bruun Jonassen kan det for eksempel skyldes sociale problemer, manglende kvalifikationer eller sprogvanskeligheder.
Sygdom kan stadig godt være en af grundene til, at man bliver erklæret ikke jobparat. - Sygdom optræder ikke som en kategori, men sygdom kan være én grund til, at du ikke er jobparat. Helbredsproblemer kan være alt; psykiske eller fysiske problemer, alt fra gigt til depression, hele spektret, det bliver ikke registreret eller ført statistik over, siger Anders Bruun Jonassen.
Jacob Marks dokumentation holder ikke
Beskæftigelsesministeriet opgør altså ikke, hvor mange kontanthjælpsmodtagere, der er syge. Jacob Mark henviser også til en undersøgelse foretaget af Dansk Socialrådgiverforening. I undersøgelsen har socialrådgivere fra 54 kommuner angivet, hvad der forhindrer folk på kontanthjælp i at komme i arbejde. I 75 procent af de knap 1.000 sager i undersøgelsen er helbredsproblemer angivet som en barriere, og i 90 procent spiller helbredet en rolle. Men undersøgelsen siger altså kun noget om, hvor mange der har helbredsproblemer i gruppen af ikke jobparate, og ikke noget om den samlede gruppe af kontanthjælpsmodtagere, som er det Jacob Mark taler om:
- I og med, at helbredet typisk er bedre hos de jobparate, så vil den andel være lavere end 75 procent, hvis vi i stedet kigger på den samlede gruppe, forklarer Anders Bruun Jonassen og understreger, at der ikke findes nogen konkrete undersøgelser, der viser, at 75 procent af alle kontanthjælpsmodtagere er syge.
Jacob Mark erkender fejl
Jacob Mark erkender da også overfor Detektor, at procenttallet for syge kontanthjælpsmodtagere ikke er korrekt:
- Jeg skulle have sagt, at de var ikke-job-parate og ikke sagt, at de er syge, siger han, men påpeger, at hans pointe stadig er den samme, og at flere kontanthjælpsmodtager ikke nødvendigvis vil komme i arbejde, hvis skatten bliver sænket:
- Det, jeg burde have sagt, i stedet for at sige de var syge, det var, at de er faktisk ikke i stand til at tage et job i den situation, de er i nu, og det var det, jeg gerne ville have frem i programmet, fordi det handlede om ’kan det betale sig at arbejde’. Og der var min grundlæggende pointe egentlig bare, at en stor del af dem, der er på kontanthjælp, de kan ikke bare vandre ud i et arbejde.
Se hele faktatjekket i aften kl. 21 på DR2.