FAKTATJEK: DF underdriver antallet af racismedomme

Ifølge Dansk Folkepartis Søren Espersen er kun et enkelt medlem af Dansk Folkeparti blevet dømt for racisme de seneste 20 år. Men det er forkert, fortæller DR’s Detektor.

Det er ikke korrekt, når Dansk Folkepartis Søren Espersen påstår, at kun et enkelt medlem af partiet er blevet dømt for at overtræde §266b - også kaldet "racismeparagraffen." (Foto: © Simon Skipper, (c) Scanpix)

Selvom medlemmer af Dansk Folkeparti gentagne er blevet anklaget for at bryde den såkaldte racismeparagraf - senest Alex Ahrendtsen i lørdags - har partiets medlemmer kun en enkelt dom på samvittigheden. I hvert fald ifølge Søren Espersen:

- Hvis jeg husker ret igennem de sidste 20 år, og det gør jeg, så er vi nok blevet anmeldt i hvert fald 100 gange. Måske halvanden hundrede gange. Èn gang, er det ført til domfældelse i en meget tvivlsom sag, sagde han på TV2 News.

Men det er ikke korrekt, at medlemmer af Dansk Folkeparti kun er blevet dømt en enkelt gang, fortæller DR’s Detektor.

Mindst fire domme

Den seneste dom for racisme mod et medlem af Dansk Folkeparti faldt tidligere i år, da medlem af Gladsaxe Byråd Mogens Camre blev dømt for at sammenligne muslimer med Hitler. Og han er ikke den første.

I 2010 blev tidligere folketingsmedlem Jesper Langballe for eksempel dømt og i 2003 blev daværende amtsrådsmedlem for Dansk Folkeparti Michael Rex dømt.

Går man endnu længere tilbage, dog stadig inden for den periode på 20 år, som Søren Espersen taler om på TV2 News, finder man også en dom fra 1998, hvor daværende medlem af Randers Kommunalbestyrelse Uno Larsson blev dømt for at sige: ”Når man færdes i Polen føler man – undskyld udtrykket – at 80 procent af kvinderne er ludere”. Uno Larsson blev samme år medlem af Dansk Folkepartis hovedbestyrelse og valgt ind i Folketinget for partiet i 2001.

Også domme til DFU

Det er dog ikke kun medlemmer af moderpartiet, som er blevet dømt for at overtræde §266b.

I 2003 blev daværende medlemmer af Dansk Folkeparti Ungdom Morten Messerschmidt og Kenneth Kristensen Berth også dømt for en plakat, der viste hætteklædte, blodplettede mænd med koranen i hånden – blandt andet akkompagneret af teksterne ”Massevoldtægter” og ”Det er, hvad et multietnisk samfund tilbyder os.”

Ud over Morten Messerschmidt og Kenneth Kristensen Berth, som i dag sidder i henholdsvis Folketinget og Europaparlamentet for Dansk Folkeparti blev to andre medlemmer af ungdomsorganisationen dømt i samme sag.

Espersen: Anmeldelserne er krysteragtige

Søren Espersen erkender over for DR’s Detektor, at det var forkert, da han sagde, at anmeldelserne mod medlemmer af Dansk Folkeparti kun har ført til en enkelt domfældelse.

- Det er ikke et bevidst forsøg på at fifle. Jeg ville selvfølgelig gerne have sagt det rigtige antal. Jeg vil altid gerne være så præcis som mulig. Det synes jeg, at man skal.

Men nogle af sagerne har du i sin tid kommenteret i din daværende rolle som pressechef for Dansk Folkeparti. Havde du glemt sagerne, da du blev interviewet på TV2 News?

- Det må jeg have gjort. Jeg har ikke haft nogen intention om at sige noget forkert. Hvis jeg havde haft i hovedet, at det var fem eller seks, havde jeg sagt det.

På trods af fejlen fastholder Søren Espersen pointen om, at det er få anmeldelser, der fører til dom, og tilføjer samtidig, at §266b er skadelig for debatten.

- Der er så meget krænkelseskultur i Danmark. Folk kommer jamrende til politiet og siger: ”Det må han da ikke sige ham der, må han vel?”. Det er ikke til at holde ud. Det ødelægger vores frie debat, at man hele tiden bruger politiet som mægler i forhold til to forskellige politiske opfattelser. Det er en krysteragtigt jamrende facon, som jeg ikke har respekt for.

Vi blev opmærksom på historien, fordi læsere skrev til os. Hører du tal eller fakta, som du gerne vil have os til at faktatjekke, så skriv til os på detektor@dr.dk.