FAKTA Sådan forløber en børnehussag

En af børnehusenes opgaver er at udrede, hvilken form for støtte de børn, som har været udsat for et formodet overgreb, har behov for.

Når børnene, der formodes at være blevet udsat for overgreb, kommer i børnehusene, skal de kunne føle sig trygge. (© DR)

I 2013, efter flere tilfælde af kommunalt svigt i sager om overgreb på børn og unge, blev satspuljepartierne enige om at oprette fem børnehuse, der skulle håndtere indsatsen omkring de udsatte børn.

Før en sag om et formodet overgreb kan ende i et børnehus, kræver det dog, at kommunen har viden eller en mistanke om, at barnet eller den unge har været udsat for et overgreb.

Derudover skal kommunen have igangsat en børnefaglig undersøgelse, der kigger nærmere på forskellige forhold - som for eksempel adfærd, skole og sundhed - for at afgøre, om der skal sættes ind med hjælp til barnet eller dennes familie.

Anden sektor indblandet

En mistanke fra kommunen er ikke i sig selv nok til at starte en børnehussag. Det kræver også, at en anden offentlig sektor, som for eksempel politiet eller sundhedsvæsenet, er involveret i sagen.

- Det behøver ikke at være begge sektorer, der er involveret. Det kan være en af dem, siger Ditte Askerud, som er leder af børnehuset i Region Syddanmark.

I børnehuset

Når først et barn eller en ung er sendt til et børnehus, er det børnehuset, der koordinerer indsatsen omkring barnet.

- Vi skal være med til, at politi, kommune og sygehusvæsen - og Retsmedicinsk Institut, når de er involveret - arbejder koordineret og får delt den viden, som er relevant for, at man kan lave en nænsom sagsbehandling overfor barnet, siger Ditte Askerud.

Husene spiller også en vigtig rolle i at få børnenes egne forklaringer af, hvad der er sket, mener vicepolitiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi, Bent Thuesen, der er efterforskningsleder i personfarlig kriminalitet.

I Børnehus Syd er der to familierum, som barnet kan være i sammen med sin familie eller andre omsorgspersoner, når det er i huset. Ifølge leder Ditte Askerud er der fokus på, at det ikke skal virke som venteværelset hos lægen. (© DR)

Det er nemlig dem, der står for videoafhøringerne af børn op til 12 år. Er de ældre, skal de afhøres i retten.

- Det betyder, at vi kan stille dem nogle spørgsmål under nogle faciliteter, hvor de måske kan føle sig mere trygge, og det gør så, at vi kan komme i bedre dialog med børnene, forklarer han.

Giver anbefaling til kommuner

Sidst, men ikke mindst, skal børnehusene vurdere, hvad det formodede overgreb har gjort ved barnet, og hvilke behov for hjælp og støtte barnet har fremadrettet.

- Vi laver et afsluttende notat på det udredningsarbejde, vi har lavet her i børnehuset. Og der kommer vi med nogle anbefalinger til, hvilken hjælp børnene har brug for. Det er selvfølgelig op til kommunen, hvordan de vil anvende de anbefalinger, men det håber jeg da og tror på, at de gør, siger Ditte Askerud.

Når det afsluttende notat er lavet, er børnehussagen afsluttet.

De fem børnehuse er placeret i København, Aarhus, Odense, Næstved og Aalborg. Derudover er der etableret satellithuse under tre af de fem børnehuse - henholdsvis i Herning, Esbjerg og Hillerød.