FAKTA Lift til flygtninge kan koste fængselsstraf

Du risikerer at komme i fængsel, hvis du kører flygtninge eller immigranter gennem landet, understreger advokater.

På et døgn er op mod 800 migranter og flygtninge sejlet over Femern Bælt og har sat fødderne på dansk jord i Rødby.

Det har fået flere danskere op af stolen, pakke bilen med mad og penge og sætte kursen mod Rødby for at hjælpe flygtninge. Enkelte - som den kendte forfatter, debattør og direktør Lisbeth Zornig - har endda transporteret nogle af de mange mennesker.

Men hvad må man egentlig hjælpe med?

Vi har spurgt advokat Peter Kragh, der er advokat med speciale i udlændingeret i advokatfirmaet Stagetorn Wenzel Lund Poulsen samt forsvarsadvokat Bjørn Elmquist.

Begge understreger, at det altid beror på en konkret vurdering.

Må man give flygtninge et lift?

Du må ikke tilbyde at køre flygtninge eller migranter, og du risikerer fængselsstraf, hvis du alligevel gør det, fortæller Peter Kragh.

- Under de omstændigheder, der er dernede, ved man godt, at de er der uden lovligt ophold. Der risikerer man at blive straffet, forklarer han.

Peter Kragh har blandt andet haft en sag, hvor et par mødte nogle udlændinge ombord på færgen fra Tyskland. Parret blev spurgt, om de kunne give et lift. Ved ankomsten til havnen i Danmark blev bilen stoppet af politiet, og det viste sig, at personerne ikke lovligt kunne rejse ind i Danmark. Siden blev parret dømt for menneskesmugling og fik en fængselsstraf.

- Hvis du fylder en MPV og kører dem til København eller et færgeleje - så risikerer du at komme i fængsel, siger Peter Kragh.

Må man tilbyde dem husly?

Du må gerne stille en seng til rådighed, men kun hvis personerne er blevet registreret af politiet. Ellers er det ulovligt ifølge udlændingelovens regler.

Generelt er husly en gråzone, vurderer Peter Kragh. Hvis man ved, at personerne har tænkt sig at rejse videre til et andet land og ikke har ladet sig registrere hos myndighederne, kan man gøre sig skyldig i ’bistå med deres gennemrejse i landet’.

Både Peter Kragh og Bjørn Elmquist anbefaler, at man ikke tilbyder husly, medmindre det er koordineret med myndighederne.

Man kunne forestille sig, at presset bliver så stort, at myndighederne siger: ’det er vi meget glade for.’

Må man give mad og tøj?

Som udgangspunkt er det ganske uproblematisk at donere mad og tøj, siger både Peter Kragh og Bjørn Elmquist.

Må man give penge?

Hvis der er tale om mindre beløb som eksempelvis 500 kroner, der skal hjælpe til ’daglige fornødenheder’, er det som udgangspunkt uproblematisk.

Problemet opstår i takt med at beløbet stiger. Det er svært at sætte et konkret beløb på, forklarer de to advokater, men ved større beløb risikerer man, at myndighederne ikke ser det som hjælp, men som bistand til at hjælpe med at betale for en menneskesmugler.

- Hvis det er et større beløb, der kan bruges til professionel assistance – altså menneskesmuglere - så opstår problemet, siger Bjørn Elmquist.

- Og hvis man ved, at pengene går til det, skal man generelt lade være med at give penge, siger Peter Kragh.