Flere ansatte i Forsvaret er forundrede og frustrerede.
I går blev forsvarschef Flemming Lentfer nemlig fyret efter "en samlet vurdering" af forsvarsminister Troels Lund Poulsen, der ikke længere har tillid til ham som nærmeste militære rådgiver.
Og selvom den seneste tids sager om blandt andet den fejlagtige fregat Ivar Huitfeldt, der i en halv time ikke kunne affyre missiler, da den var på dybt vand, ikke er i orden, vækker beslutningen harme hos flere af Forsvarets fagforeninger.
For de ansatte i Forsvaret fortjener ikke "at blive kastebold" i et system med endnu en møgsag, lyder det fra Niels Tønning, formand for officerernes fagforening (HOD).
- Det er de ansatte i Forsvaret, der i virkeligheden lider under det her, siger han.
- Fokus er på alt mulig andet end det, som det i virkeligheden burde dreje sig om, nemlig at opbygge Forsvaret til det, som også forligskredsen (partierne bag Forsvarsforliget red.) gerne vil have.
Samme holding deler Tom Block, der er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF).
- Vi står over for den her kæmpe genopbygning, og vi er blevet lovet så mange penge og skulle gerne i gang. Men så sker der alt det her, der bare mudrer billedet, siger han.
- Vi vil egentlig bare gerne se, at der sker noget, så vi kan komme i gang med at udføre det job, vi nu engang har valgt.
'Vi kan aldrig få ro'
Fyringen af Fleming Lentfer kommer også på et rigtig dårligt tidspunkt ifølge begge fagforeninger. Især fordi Forsvaret står over for at skulle opruste for milliarder.
- Det er jo Flemming Lentfer, der har stået for hele den forberedende fase og det rammeforlig, der allerede er indgået, siger Niels Tønning.
- Det vil sige, at en ny forsvarschef kommer fuldstændig upåklædt til den opgave.
Og det, frygter Tom Block, kan få tidsplanen til at skride.
- Fordi vi jo har store udfordringer med fastholdelsen, og der er vi simpelthen nødt til at komme i gang, siger han.
Jesper Korsgaard Hansen, der er formand for Forsvarets største fagforening, Centralforening for Stampersonel, vil også bare gerne have ro for skandalerne til at gøre sit arbejde, siger han.
- Jeg er forbandet over, at vi aldrig kan få ro til at bygge Forsvaret op. Politikerne må blive enige om, hvad de vil med Forsvaret, vi kan ikke blive ved med den her farce.
Men når det kommer til fyringen af Forsvarsminister Troels Lund Poulsens nærmeste militære rådgiver, er der han ikke i tvivl:
- Det er alvorligt, men det er ret vigtigt, at politikerne har tillid til den ledelse, der sidder i Forsvaret. Der bliver nødt til at være ro på det øverste dæk, siger han.
- Hvis det kan skabe ro, så man kan begynde det store arbejde for at genopbygge Forsvaret, er det det, der skal til.
Korrespondent: Efterlader Forsvaret et rigtig vanskeligt sted
Det er efterhånden ikke så sjældent længere, at Forsvaret bliver proppet i mediernes overskrifter og på politikernes dagsordener.
I januar sidste år gav statsrevisorerne Forsvarsministeriet kritik for ikke at have styr på økonomien.
Senere i 2023 gav daværende forsvarsminister Jakob Elleman Jensen forkerte oplysninger til Folketinget om indkøb af et nyt, israelsk våbensystem, der ikke havde en helt så stram deadline, som det ellers blev fremlagt.
Og så er der sagen om den danske fregat Ivar Huitfeldt, der i en halv time ikke kunne fyre missiler af, da den havde brug for det på en mission i Det Røde Hav.
- Soldaterne ved godt, at så længe der bliver brugt politisk tid og kraft på at diskutere den her slags sager, altså hvem vidste hvad hvornår, bliver der ikke brugt lige så mange politiske kræfter på at få købt nye, helt grundlæggende og basale instrumenter, som soldaterne skal bruge i deres hverdag for at kunne udføre deres arbejde, siger forsvarskorrespondent Mads Korsager.
Det er to år siden, at regeringen indkaldte til pressemøde og sagde, at Forsvaret skulle styrkes - blandt andet med flere penge.
- Men soldaterne i Forsvaret oplever ikke, at der er kommet så meget som én krone ud til dem, siger Mads Korsager.
- Måske er der flere, der taber tålmodigheden og får lyst til at sige op i erkendelse af, at hvorfor skulle man vente, når der er lange udsigter til, at det bliver bedre?