Fagforbund om udflytning af flere arbejdspladser: Tarveligt at sætte navne på

Fem Venstre-politikere har peget på tre styrelser, som de mener skal udflyttes før planen.

De statsansatte kan være mange bekymringer i forbindelse med regeringens udflytning af arbejdspladser, mener DJØF. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Står det til fem medlemmer af Venstres folketingsgruppe, skal regeringen allerede nu i arbejdstøjet og komme i gang med udflytningen af flere statslige arbejdspladser fra København og ud i resten af landet.

Regeringen har allerede planer om at fortsætte udflytningen af statslige arbejdspladser i 2018, men i en kronik i Jyllands-Posten skriver Venstre-medlemmerne, at man ikke bør vente så længe.

De peger på Erhvervsstyrelsen, Bygningsstyrelsen og Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte som de statslige arbejdspladser, som bør flytte ud.

Men forslaget falder ikke i god jord hos Sara Vergo, som er formand for de offentligt ansatte i fagforbundet DJØF.

- Det er tarveligt at begynde at sætte navn på de styrelser, der skal flytte, fordi vi ved, hvor bekymrede mange statsansatte er. Det, synes jeg, er et rigtig dårligt signal, siger hun til DR Nyheder.

Sara Vergo savner, at man evaluerer første runde af regeringens flytning af statslige arbejdspladser, inden man begynder at sætte navn på styrelser, som måske skal flytte i næste runde. Hun mangler blandt andet svar på spørgsmål om, hvilken effekt flytningen har haft, og om der har været en synergieffekt med det lokale erhvervsliv.

Sætter frustrationer i gang

Formanden for de offentligt ansatte i DJØF peger på de mange frustrationer, som det kan give hos medarbejderne i de styrelser, Venstre-folkene mener skal flyttes.

- Det sætter en masse frustrationer og tanker i gang hos de her mennesker, og det synes jeg ikke, man kan være bekendt, når man ikke engang har besluttet, om det er dem, siger Sara Vergo.

Hun tilføjer, at de statsansattes bekymringer for eksempel kan gå på, om de skal søge nyt job, om ægtefællen og familien vil flytte med, og om de mister kontakter i deres netværk ved en mulig flytning. Frustrationer som ikke gavner deres virke:

- Jeg er sikker på, at stort set alle statsansatte går og spekulerer på, om det nu er dem, der skal flytte næste gang. Det tror jeg ikke er særlig produktivt, siger Sara Vergo.

Den daværende Venstre-regering offentliggjorde i 2015 en plan om at udflytte knap 3.900 statslige arbejdspladser. I den seneste officielle status fra 1. oktober 2016 var 1.126 arbejdspladser flyttet.