Færre udenlandske tiggere kommer til Danmark

Tiggerloven ser ud til at gøre Danmark mindre attraktiv for udenlandske hjemløse.

Sidste sommer strammede Folketinget kursen over for tiggeri. Det ser ud til at have ført til færre udenlandske hjemløse i de københavnske gader. (Foto: Christian Lindgren , Scanpix)

Sidste sommers store politiske fokus på særligt romaer i hovedstadens gader ser ud til at have haft en effekt.

Færre hjemløse kommer nemlig til Danmark, skriver Kristeligt Dagblad.

Selv om der ikke findes konkrete tal på området, vurderer blandt andet Københavns Kommune, at færre tiggere fra blandt andet Østeuropa drager til den danske hovedstad.

- Når vi taler med dem, der er her, fortæller de, at de oplever, det er blevet for besværligt at være i København, siger Steen Bo Pedersen, områdechef for hjemløseenheden i Københavns Kommune.

- Nogle af deres landsmænd tager derfor typisk videre til andre lande, siger han.

Det er blevet for besværligt

Det har været ulovligt at tigge i Danmark siden 1860, men sidste juni blev loven strammet, så tiggere allerede ved første forseelse kunne idømmes 14 dages fængsel.

Derudover fik politiet hjemmel til at rydde ulovlige lejre.

Ifølge et høringssvar fra Folketingets Retsudvalg er 54 personer mellem 1. juli 2017 og 13. juni i år dømt for tiggeri. Ifølge optællingen er ingen af de dømte danskere, mens 41 af dem er enten rumænere eller bulgarer.

Og spørger man Steen Bo Pedersen, skal årsagen til de færre udenlandske tiggere i de københavnske gader findes i netop de to stramninger.

Der er klare indikationer på, at de ikke føler, at de kan være i fred, siger han.

- De kan ikke sove på gaderne, og de kan ikke sidde med koppen på Nørreport station og tigge i en dag, og derfor vælger de nu andre destinationer, siger han.

Vi bør skamme os

Også hos Projekt Udenfor, som arbejder med hjemløse i København, oplever man færre tiggere i gaderne.

- Jeg tror, at alle, der dagligt færdes i København, kan se det med deres egne øjne. Det er næsten ikke til at få øje på en person, der sidder og tigger, siger Preben Brandt, der er arbejdende bestyrelsesformand hos Projekt Udenfor.

Hans indtryk er også, at stramningerne er årsagen. De hårdere betingelser har gjort Danmark mindre attraktivt, mener han.

- Når man rejser ud fra Rumænien, som det jo oftest er, så ved man godt, hvilke betingelser det er, man kommer frem til, fordi ens familie for eksempel var der sidste år, og de hører, hvad der sker, siger han til DR Nyheder.

Han vil ikke kalde tiltaget en ren succes.

- Hvis man vil have en ren og pæn by, hvor folk opfører sig ordentligt, og vi ikke ser de her tiggere, så er det en succes. Men efter min opfattelse, så synes jeg, at vi skal skamme os, siger Preben Brandt.

Han køber ikke politikernes begrundelser om, at tiggeri skulle være utryghedsskabende.

- Det kan godt være, at vi ikke bryder os om at se en tigger og synes, at det er noget rod i gaden, men utryghedsskabende er godt nok et voldsomt ord at sætte på det, siger han.