Færre folkeskoleelever vil svinge hammeren eller skrue på biler

Regeringen ønsker at gøre erhvervsskolerne mere attraktive, men effekten af flere reformer lader vente på sig.

Andelen af folkeskoleelever, der gerne vil starte på en uddannelse som tømrer eller mekaniker er faldet. Minister beklager udviklingen, men forventer snarlig forbedring. (Foto: © Søren Bidstrup, Scanpix)

Regeringen har længe haft et ønske at gøre det langt mere attraktivt at starte på en erhvervsuddannelse.

Alligevel er andelen af elever fra folkeskolens afgangsklasser, der har søgt en erhvervsuddannelse som førsteprioritet faldet en smule. Det viser nye tal fra Undervisningsministeriet.

I år har 18,5 procent af eleverne i 9. og 10. klasse haft uddannelsen som tømrer eller mekaniker øverst på ønskelisten. Sidste år havde 19,6 procent en erhvervsuddannelse som førsteprioritet.

Ventet nedgang

Regeringens mål er, at 25 procent flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020. Det skal blandt andet ske ved hjælp af erhvervsskolereformen fra 2014.

Med den blev det indført, at elever, der ønsker at starte på en erhvervsuddannelse for fremtiden skal have 02 i matematik og dansk fra folkeskolens afgangseksamen.

Det var derfor ventet, at andelen af ansøgninger til erhvervsuddannelserne ville falde, lyder det fra undervisningsministeren.

- Her og nu bliver konsekvensen dog, at en del af de elever, der ellers ville have påbegyndt en erhvervsuddannelse i 2015 og 2016, gør det lidt senere for at kvalificere sig til at komme ind, siger undervisningsminister Christine Antorini (S).

Rekordsøgning til gymnasierne

Langt de fleste af de unge, der forlader grundskolen vælger stadig en af de gymnasiale uddannelser. I år har 73,9 procent af de unge har gymnasiet som førsteprioritet. Det er en stigning på 0,9 procentpoint i forhold til sidste år.

Det er samtidig den højeste andel siden 2001.