I mange år gik den kun op og op, men nu ser kurven over børn på medicin mod depressioner for alvor ud til at være knækket. For andet år i træk er antallet af børn, som får den form for medicin, nemlig faldet.
Det viser nye tal fra Sundhedsministeriet. Tilbage i 2011 havde 6127 børn under 18 år indløst recept på anti-depressiver, mens det tal faldt til 5674 året efter og i 2013 landede på 4966.
Og det bliver vel modtaget af Thorstein Theilgaard, generalsekretær i foreningen Bedre Psykiatri.
- Det er grundlæggende positivt. Det er jo ikke vitaminpiller, siger Thorstein Theilgaard.
Stadig problemer
Den positive udvikling sker først og fremmest, fordi de praktiserende læger er blevet bedre til ikke at udskrive medicinen. I 2010 var seks ud af 10 recepter til børn og unge på medicin mod depression udskrevet af praktiserende læger. I 2013 var det under fire ud af 10 recepter.
Men ifølge Sundhedsstyrelsen skal de praktiserende læger slet ikke udskrive antidepressiver til børn under 18 år. Det er nemlig en opgave, som ligger hos en psykiater med speciale i børn og unge.
Trods glæden over den knækkede kurve, mener Thorsten Theilgaard derfor, at Danmarks stadig kun er "på vej" til det, der bør være normalen.
- I forhold til den vejledning, der ligger, er der stadig alt for mange praktiserende læger, der udskriver anti-depressiver til børn og unge, siger Thorstein Theilgaard og henviser til de 37 procent.
- Vi skal efterstræbe at komme så tæt på nul som muligt. Det må være ambitionen, siger Thorstein Theilgaard.
Lægerne: Vi samarbejder med psykiatere
Så langt behøver Danmark dog ikke at komme ned, mener formand Bruno Melgaard Jensen fra de Praktiserende Lægers Organisation.
Ifølge formanden samarbejder mange læger nemlig med psykiatere, og det kan forklare nogle af recepterne.
- Jeg kan kun være tilfreds med, at tallet er faldet. Og det optimale tal er nok ikke nul i og med, der stadig vil være patienter, hvor vi i samråd med en børn- og ungepsykiater starter behandlingen og så henviser patienten, siger Bruno Melgaard Jensen.
Flere psykiatere
Thorstein Theilgaard medgiver, at der kan være samarbejder mellem lægerne og psykiaterne, som ikke kan aflæses i tallene.
- Men vi må konstatere, at mere end hver tredje recept til børn og unge er udskrevet af praktiserende læger. Og så må vi i Bedre Psykiatri sige, at vi ikke er i mål endnu, siger Thorstein Theilgaard.
De Praktiserende Lægers Organisation mener desuden, at Danmark har brug for flere psykiatere med speciale i børn og unge for at komme problemet til livs.