To fængslet i hemmeligt grundlovsforhør: Medarbejdere anholdt for lækager fra FE og PET

Efterretningstjenesterne mistænker i alt fire medarbejdere at have videregivet 'højt klassificerede oplysninger'.

PET, hovedkvarteret i Gladsaxe. Politiets Efterretningstjeneste (PET) har anholdt fire personer, som er mistænkt for at have lækket oplysninger fra danske efterretningstjenester. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, ScanPixDanmark)

Op til 12 års fængsel.

Det er, hvad fire nuværende og tidligere medarbejdere hos Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) risikerer.

De blev anholdt i går og sigtet for at have lækket dybt fortrolige oplysninger. Samtidig blev flere adresser ransaget, lød det i en pressemeddelelse fra PET her til morgen.

- De anholdte er nuværende og tidligere medarbejdere i de to efterretningstjenester, lyder det i pressemeddelelsen.

- Anholdelserne er resultatet af en længerevarende efterforskning af lækager fra efterretningstjenesterne.

Her oplyser PET også, at man ikke har yderligere kommentarer til sagen.

Derfor har efterretningstjenesten været helt tavs siden og ønsker ikke at give interview.

To fængslet - en løsladt

Det var til formiddag også umuligt at få at vide, om de anholdte ville blive fremstillet i grundlovsforhør.

I byrettens information havde ingen hørt om grundlovsforhøret, og hos Anklagemyndigheden var der heller ingen svar at hente.

Ifølge DR Nyheders oplysninger begyndte et grundlovsforhør om sagen dog klokken 9 i morges. Her blev tre ud af de fire anholdte fremstillet.

Det blev et langt af slagsen, for første efter ni timer kom byretten med en afgørelse.

Københavns Byrets pressekontaktdommer Jens Stausbøll kunne derfter oplyse, at én af de sigtede blev løsladt efter at have givet sin forklaring i retten.

Samtidig vurderede retten, at der var beviser nok til at varetægtsfængsle de to andre i 11 dage.

Det var ikke muligt for DR Nyheder at være til stede i retten. På retssalens dør blev DR Nyheders reporter mødt af påskriften 'lukket retsmøde'.

Det har heller ikke været muligt for DR at få at vide, hvorfor ikke alle fire anholdte blev stillet for en dommer.

'Farer hårdt frem'

Det er da også meget sjældent, at der efterforskes internt hos PET og FE, og en sag som denne er nærmest uden fortilfælde, fortæller DR Nyheders retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

- Jeg kan ikke komme i tanker om en sag, hvor myndigheder er faret så hårdt frem.

- Det sker til tider, at medarbejdere i eksempelvis politiet bliver sigtet for at overtræde deres tavshedspligt, men den bestemmelse, der er taget i brug her, har en strafferamme op til 12 års fængsel. Derfor ser vi også, at flere af de fire anholdte i dag er blevet fremstillet i grundlovsforhør, siger Trine Maria Ilsøe.

Hun henviser til, at man i andre tilfælde har sigtet myndighedspersoner efter en mildere paragraf i straffeloven, der handler om at videregive fortrolige oplysninger. Her er strafferammen fængsel indtil seks måneder.

Uvist hvem der er lækket til

Da pressen ikke fik information om grundlovsforhøret, har det ikke været muligt at høre den præcise sigtelse mod de nuværende og tidligere medarbejdere i efterretningstjenesterne.

Derfor er det også uvist, om det er til medier, samarbejdspartnere, andre efterretningstjenester eller en fjerde aktør, der ifølge PET og FE har modtaget oplysningerne.

De seneste år har der dog være flere historier i pressen baseret på kilder med kendskab til klassificerede oplysninger.

Blandt andet har Ekstra Bladet skrevet om, at regeringen modtog hemmelige efterretningsrapporter fra FE om risikoen for flugt og udsmuglinger af børn, der befandt sig i fangelejre i Syrien.

Samtidig har DR afdækket FE's samarbejde med den amerikanske spiontjeneste NSA.

I sidstnævnte sag fik FE stor kritik, og flere FE-chefer blev sendt hjem, fordi efterretningstjenesten ifølge Tilsynet med Efterretningstjenester (TET) forsøgte at holde oplysninger skjult.

DR Nyheder følger sagen.