Alle varetægtsfængslede skal have id-kort med billede, og besøgende skal blive på besøgsafdelingen, indtil den rette person er tilbage i sin celle.
Det mener forbundsformand i Fængselsforbundet, Kim Østerbye, er løsningen på problemet med undvegne fanger i danske fængsler og arresthuse.
- Der er to nemme forslag, som kan forhindre, at fanger flygter, og som hverken kræver de store udgifter eller ressourcer. Så det kan sagtens lade sig gøre, siger forbundsformanden og tilføjer:
- Fængselsbetjente kan jo ikke forventes at kunne kende ansigt på samtlige fanger.
Fængselsforbundets forslag lander, efter at det onsdag aften lykkedes en varetægtsfængslet mand at bytte identitet med en besøgende i Vestre Fængsel.
Støtte fra flere partier
Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti støtter op om forslaget, der kræver ændret lovgivning. I dag er det nemlig ikke kun for Kriminalforsorgen at tage fotos af dømte indsatte. Ikke varetægtsfængslede, som venter på dom.
- Det er fornuftigt at skærpe muligheden for at undslippe fængsler på alle mulige måder, og Fængselsforbundet har fremlagt gode konkrete forslag, som vi skal se at få implementeret, lyder det fra Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofoed.
Partiet har bedt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om en redegørelse.
- Flugten i går kalder på, at vi skal se på sikkerheden i vores fængsler, og vi håber, at Justitsministeren vil komme med flere forslag til, hvordan vi undgår den slags i fremtiden, siger Peter Kofoed, der selv kommer med bud.
- Vi så gerne, at der kom flere ansatte i fængslerne.
Afventer intern undersøgelse
Gårsdagens fangeflugt blev opdaget kort efter, at den besøgende var blevet ført væk fra besøgsafdelingen. Men der var den varetægtsfængslede allerede ude af syne.
Og den slags må ikke ske, har områdedirektør Anne Erlandsen fra Kriminalforsorgen i dag understreget. Derfor har Kriminalforsorgen, der er ansvarlig i sagen, sat en intern undersøgelse i gang, som skal klarlægge, hvordan to personer kan bytte identitet under et besøg og derefter undvige.
Indtil den undersøgelse ligger klar, vil Anne Erlandsen ikke forholde sig til forslag fra Fængselsforbundet.
- Vi er nødt til at afvente den interne undersøgelse, før vi kan sige, om den slags ting kunne have hjulpet i den pågældende situation, siger hun.
Flugtforsøg er sjældne
Det sker fortsat sjældent, at indsatte og varetægtsfængslede stikker af fra danske fængsler. Af Kriminalforsorgens seneste statistik på undvigelser fremgår det, at der i 2016 kun var én enkelt flugt fra et arresthus, hvor en indsat overvandt "fysiske hindringer" uden at blive pågrebet af fængselspersonale.
Flere gange om året lykkes det dog fanger at flygte fra lukkede fængsler og arresthuse i forbindelse med ophold på udendørsarealer, under transport til en retssal, ved hospitalsophold og lignende. I 2016 har Kriminalforsorgen registreret 14 af den slags undvigelser.
Den fange, der onsdag aften flygtede fra Vestre Fængsel er ifølge ledende politiinspektør hos Københavns Politi, Peter Dahl, fortsat på fri fod.
Politiet har ingen bemærkninger til, hvad manden er sigtet for, men oplyser, at han sad fængslet på en begæring fra Italien om at blive udleveret.