Der bliver flere tommer pladser i fængslerne. Det betyder samtidig mindre arbejde til alle fængselsbetjentene, som nu vil aflaste politiet i deres arbejde med fartkontrol. Sådan lyder det fra Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet, der er fagforening for fængselsbetjentene.
- Vi kan hjælpe med den akutte mangel på politifolk, siger Kim Østerbye.
Han har i dag været forbi justitsminister Søren Pinds (V) kontor for at foreslå en deling af personalet. I praksis kan det betyde, at fængselsbetjente træder uden for de høje mure og sætter sig ind i en fotovogn i stedet.
- Vi har overskudskapacitet i Kriminalforsorgen, og så er det en mulighed for at få lidt luftforandringer, siger Kim Østerbye.
Belægningen i fængsler er faldet
Den seneste officielle måling er tilbage fra slutningen af 2014, hvor fængslerne var 94 procent fyldt. Det er et fald på fire procentpoint bare i forhold til 2011, hvor belægningen var 98 procent.
Men fængselsbetjente kan stadig trænge til engang imellem at lave noget andet.
- Det kan aflaste. Ikke kun hos politiet, men også hos os. Det kan faktisk godt lade sig gøre at få fanger nok, så at sige, og vi har ikke selv stillinger, hvor vi kan aflaste i samme grad, forklarer Kim Østerbye.
Hvis fængselsbetjente hjælper med fartkontrol, vil det betyde en effektivisering af Kriminalforsorgens ressourcer, lyder det. Det er nødvendigt, hvis tendensen med færre indsatte fortsætter. Alternativt kan fængslerne være nødsaget til at indføre et ansættelsesstop, så de ikke ender med alt for mange betjente.
Kim Østerbye foreslår, at hjælpen kan være udformet, så Kriminalforsorgen stiller med et konstant antal. På den måde kan det være forskelligt, hvilke fængselsbetjente der får opgaven.
Pind kigger på forslaget
Tidligere har der været snak om, at HK'ere skulle tage sig af tjansen i fotovogne. Men Kim Østerbye mener, at fængselsbetjente vil være bedre egnet til jobbet.
- Vi er vant til myndighedsudøvelse. Det betyder også, at hvis der skulle opstå en situation, så ved vi, hvordan man skal reagere på den, siger Kim Østerbye.
Forslaget ligger nu på Søren Pinds bord, og indtil han er gået videre med det, vil Kim Østerbye ikke undersøge nærmere, hvor mange ressourcer de rent faktisk kan frigive. Men han gik derfra med en god fornemmelse.
- Ministeren var umiddelbart positiv, men skulle naturligvis undersøge sagen, før vi kan gå videre med noget konkret.