Når du i fremtiden deler billedet af din kat med dine Facebook-venner, kan det meget vel være på en stor server i Odense, at det digitale billede rent faktisk opbevares og deles med verden.
Det datacenter, som Facebook ifølge Fyens.dk planlægger at bygge i Odense, vil være et vigtigt distributionscenter, der i praksis vil stå for at opbevare og videresende de data, der udgør eksempelvis nyhedstrømmen på dit Facebook-feed.
- Det er ikke noget, du som forbruger kan se, men i princippet er det et stort netværk af datacentre, der leverer alle tjenester på internettet blandt andet de her 'skytjenester' som Facebook, forklarer Brian Toft fra IT-virksomheden Sopra Steria, der rådgiver virksomheder om it-løsninger.
Datacentrene står for at videresende de mange data, så man som bruger ikke oplever nogen forskel i hastighed, om man logger på Facebook i Odense eller Singapore.
'Skyen' vokser
Og i takt med, at både virksomheder og private dropper at gemme på harddisken og i stedet placerer deres data i 'skyen' - hos udbydere som Google eller Apple - bliver der mere og mere brug for store datacentre.
- Vi streamer mere og mere. Vi spiller mere på vores telefoner. Vi bruger sociale medier mere, så der er en kraftigt voksende industri i cloud-løsninger. Der bliver mere og mere brug for store datacentre, fortæller Peder Bank, nordisk direktør i Interxion - der tilbyder datacenterplads rundt omkring i Europa.
Ifølge Fyens.dk vil Facebook opføre tre store serverhaller i erhvervsområdet Tietgenbyen i Odense. Indtil videre har Facebook kun haft ét andet datacenter i Europa - i den svenske by Luleå.
Når Facebook i 2013 umiddelbart valgte at åbne et datacenter i nordsvenske by, skyldes det ikke mindst placeringen højt mod nord. De lave temperaturer mindsker nemlig el-regningen til afkøling af de store computere, der udvikler masser af varme, når de arbejder. Og jo varmere der er, des mere skal der køles. Derfor er det danske klima perfekt til et datacenter, forklarer Brian Toft fra SopraSteria:
- Vi synes jo aldrig, at her er rigtigt varmt, men det bliver på den anden side heller aldrig rigtigt koldt. Så et eller andet sted er Danmark perfekt balanceret.
Men et koldt klima er ikke det eneste, der lokker datacentre til Danmark.
Grøn energi, lav risiko for jordskælv og andre naturkatastrofer, højtuddannet arbejdskraft og et stabilt politisk system er også med til at gøre Danmark til et trygt sted for Facebook og Apple at placere deres servere. Og så er Danmark godt forbundet til resten af Europa.
- Man kan dække Europa ud fra Danmark, og det er der flere og flere, der får øjnene op, siger Peder Bank fra Interxion.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1293184330732088