Det er kun få måneder siden, at gaspriserne toppede, og EU satte det mål, at de europæiske gaslagre skulle været fyldt 85 procent op inden vinteren.
I dag ser det anderledes ud.
Prisen på gas er på det laveste niveau i over et år, og de europæiske gaslagre er fyldte.
Sådan lyder meldingen fra energiselskabernes brancheorganisation, Green Power Denmark.
- Det ser rigtig godt ud i øjeblikket, siger chefkonsulent Kristian Rune Poulsen.
- Hvis vi ser på tværs af Europa, er lagrene 92,6 procent fyldte, og i flere af landene er lagrene på 100 eller 99 procent, siger han.
Danmark hører til 100-procentklubben.
De to danske gaslagre, der befinder sig under jorden henholdsvis i Lille Torup i Jylland og Stenlille på Sjælland, er fyldt til bristepunktet.
Prisen er faldet markant
Det lover godt før vinteren, hvor virksomhederne og beboerne i de omkring 380.000 boliger, der er opvarmet med naturgas, skal klare sig uden russisk gas.
De godt fyldte lagre har også medført, at her-og-nu-priserne - de såkaldte spotpriser på gas - i Europa er styrtdykket, efter at de toppede på 30 kroner per kubikmeter i august måned.
- De ligger på omkring seks kroner per kubikmeter i Danmark, Tyskland og Holland. Men i Belgien og Frankrig, hvor de også har fyldte lagre, er vi helt nede på to kroner per kubikmeter, fortæller Kristian Rune Poulsen.
- De kan ikke sende mere gas til os, og de kan ikke komme mere på lager, så der kan man næsten tale om et priskollaps, siger han.
Han understreger dog, at priserne vil stige igen, når der for alvor skal skrues op for de europæiske radiatorer.
Prisen på de fremtidige gasleverancer, de såkaldte forwardkontrakter, stiger til omkring ti kroner per kubikmeter - i november og omkring 13 kroner per kubikmeter fra december og vinteren igennem.
Økonom: Frygten blev til panik
Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, kalder prisudviklingen indtil videre for "vild".
Han forklarer, at pris-boomet i august var præget af frygten for flere ting: At Putin ville lukke totalt for gassen til Europa, at der ikke ville være flydende LNG-gas fra Nordamerika, at forbrugerne ikke ville skrue ned for forbruget, samt at Europa ville blive ramt af en ekstraordinær kold vinter.
- Det var fuldskala-panik, siger han.
- Priserne eksploderede, fordi frygten blev til panik, og folk gjorde det forkerte på det forkerte tidspunkt, siger han.
- Jeg er helt sikker på, at vi har set de højeste priser på naturgas, men det betyder jo ikke, at vi inden for de næste 36 måneder vender fuldstændigt tilbage til tiden omkring 2019, hvor naturgasprisen var på et meget lavere niveau, siger han.
- Men det er helt indiskutabelt, at den prisudvikling, vi har set de seneste to-tre måneder siden pristoppen, er meget positive nyheder for forbrugere og virksomheder, siger Per Hansen.
Svært at spå om den endelige regning
Mange gaskunder er netop blevet præsenteret for skyhøje aconto-regninger. De faldende priser kan give håb om en mindre afregning, når året er omme. Men Kristian Rune Poulsen vil ikke love det.
- Hvordan prisen ender, når man får sin årsafregning, kan være svært at sige. Men man kan sige, at det er et meget godt tidspunkt, at priserne falder, nu hvor vi skal til at bruge noget mere gas, siger han.
De europæiske gaslagre er i år til dels blevet fyldt op med russisk gas.
Der flyder stadig russisk gas til Europa via rørledninger i Ukraine og Tyrkiet, men det går også fremad med at finde erstatninger, fortæller Kristian Rune Poulsen fra Green Power Denmark.
- Det er faktisk gået ret godt med at finde erstatninger for den russiske gas. Det er især flyende LNG-gas fra Nordamerika og Qatar, fortæller han.
Han regner ikke med, at Danmark kommer til at mangle naturgas denne vinter.
Men det betyder ikke, at vi kan undgå sparetiltag. Fokus er nemlig allerede nu på næste vinter, hvor Europa må forvente helt at skulle stå uden russisk gas.
- Hvis det bliver en kold vinter, så vil vi nok se, at der kommer yderligere sparetiltag og måske vil nogle industrier få afskåret deres gasforbrug, hvis man begynder at tro, at vi ikke kan komme igennem vinteren med de gaslagre, vi har.
For det gælder om at spare så tidligt som muligt inden næste vinter.
- Vi skal helst ikke ud af denne vinter med helt tomme lagre, forklarer han.