EU måtte hive oplysninger ud af Danmark i sag om Dan-Bunkering

Først efter rykker fra Kommissionen fortalte Danmark om muligt sanktionsbrud.

Danmark tog på intet tidspunkt initiativ til at give EU besked i sagen om Dan-Bunkering. (Foto: © François Lenoir)

Når et EU-land får mistanke om brud på EU’s sanktioner, så skal det orientere EU. Men nye oplysninger, som DR har fået, viser at Danmark på intet tidspunkt tog initiativ til at give EU besked i sagen om Dan-Bunkering.

Derimod var det EU-Kommissionen, der selv måtte kontakte Danmark for at få oplysninger, som Danmark havde haft i næsten tre år. Det gjorde Kommissionen efter DR gennem seks uger havde bragt afsløringer om Dan-Bunkering og den derigennem var blevet opmærksom på sagen.

Den fynske virksomhed er mistænkt for at have leveret jetbrændstof til brug i Syrien i strid med EU’s sanktioner. Det fik Danmark efterretninger om fra USA i oktober 2016, men selvom Dan-Bunkering kort efter blev anmeldt til Bagmandspolitiet, fortalte Danmark ikke EU om sagen.

Henviser til pressedækning

DR har tidligere fortalt, at danske myndigheder først gav EU besked om sagen den 11. juni 2019. Og nye dokumenter fra EU, som DR har fået aktindsigt i, viser nu, at det skete efter en klar opfordring fra EU-Kommissionen.

I en mail til Udenrigsministeriet den 11. juni skrev EU:

- Kommissionen er for nylig blevet opmærksom på en mulig overtrædelse af sanktionerne mod Syrien fra den dansk-baserede virksomhed, Dan-Bunkerings side.

I mailen henviser Kommissionen til DR’s dækning af sagen og medsender links til artikler og dokumentation, som DR har bragt frem.

DR har blandt andet afsløret, at Dan-Bunkering i 2016 og 2017 var involveret i mindst seks leverancer af i alt 30.000 ton jetbrændstof til brug i Syrien. Det viser amerikanske retsdokumenter, centrale kilder og fortrolige myndighedsoplysninger.

Og EU vil gerne vide, hvad de danske myndigheder har foretaget sig.

- Vi vil være taknemmelige, hvis I vil dele alle relevante opdateringer i sagen med Kommissionen, slutter mailen fra EU til Udenrigsministeriet.

DR har fået aktindsigt i mailen efter fire måneders tovtrækkeri med EU. EU-kommissionens generalsekretariat traf i går afgørelse i DR's klage i sagen og udleverede mailen.

- Skulle have orienteret

Henrik Larsen, der er professor i statskundskab ved Københavns Universitet, mener, at de nye oplysninger er uheldige for Danmark.

- Det er ikke nogen god oplysning for Danmark, for det kunne se ud, som om Danmark ikke har orienteret, som vi skulle. Det er ikke noget godt udgangspunkt, siger han.

Også lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, har tidligere kritiseret, at Danmark ikke længe forinden orienterede EU.

- Vi undlod at informere, vi misligholdt vores oplysningspligt, og dermed har vi holdt EU i uvidenhed om denne her alvorlige sag, lyder vurderingen fra lektoren.

EU-Kommissionens henvendelse til Udenrigsministeriet i 11. juni i år blev straks besvaret.

Efter fire timer bekræftede Udenrigsministeriet over for EU, at der eksisterede en sag, og at man havde sendt Kommissionens forespørgsel om den videre til Erhvervsstyrelsen, der ville svare hurtigst muligt. Erhvervsstyrelsen er den myndighed, som i Danmark holder øje med EU’s Syrien-sanktioner.

Ingen kommentarer

Hverken Udenrigsministeriet eller Erhvervsstyrelsen ønsker i dag at kommentere de nye oplysninger om, at EU selv måtte tage fat i Danmark for at få oplysninger om Dan-Bunkering-sagen.

Men DR spurgte torsdag udenrigsminister Jeppe Kofod om hans kommentar til, at Danmark ikke fortalte EU om sagen på et tidligere tidspunkt. Det skete, samtidig med han annoncerede, at regeringen på baggrund af sagen om Dan-Bunkering nu vil arbejde for, at der bliver oprettet en særlig enhed i EU, som skal overvåge sanktioner.

Danmark fik jo ikke orienteret EU Kommissionen før i juni i år, og vi har jo fået at vide at der var mulige sanktionsbrud for omkring tre år siden. Er det godt nok?

- Nej. Der er ingen tvivl om, at danske myndigheder skal koordinere og informere bedre. Den nye regering har sat et arbejde i gang for at få undersøgt, hvad der er sket i den konkrete sag, og ikke mindst og allervigtigst, hvordan de danske myndigheder kan samarbejde og informere bedre. For det er der uden tvivl behov for, fastslog han.

Dan-Bunkering blev i sidste måned sigtet af Bagmandspolitiet for at have leveret jetbrændstof til brug i Syrien. Virksomheden er ikke tiltalt eller dømt og afviser at have brudt EU’s sanktioner.