Etbenet formodet pirat ville 'bare tjene nogle penge', da han endte i ildkamp med Frømandskorpset

En 39-årig mand, der er sigtet for at have skudt mod danske soldater, siger, at soldaterne skød først.

Det var fregatten 'Esbern Snares' Seahawk-helikopter, der først affyrede skud mod de formodede pirater. (Arkivfoto) (Foto: © Konflikty, Scanpix)

En 39-årig mand, der formodes at være pirat og er sigtet for drabsforsøg på danske soldater, er i dag blevet fremstillet i et grundlovsforhør ved Københavns Byret, hvor han blev varetægtsfængslet til 1. februar.

Ifølge anklagemyndighedens sigtelse var manden med, da danske soldater den 24. november blev angrebet i Guineabugten.

Retssalen er proppet, og flere journalister og nysgerrige har måttet gå forgæves. Pladsmangel og coronahensyn er forklaringen.

I dommervagten sidder manden og svarer lavmælt, men beredvilligt på spørgsmålene fra anklagemyndigheden, sin forsvarer og dommeren. Manden er nigeriansk statsborger, men forstår engelsk, så en tolk hjælper med at oversætte.

Manden erkender, at han var med på båden sammen med otte andre, men afviser, at der blev skudt først mod de danske styrker. I stedet var det omvendt, forklarer han.

- Vi så et skib, men vi vidste ikke, det var et krigsskib. Da vi nærmede os båden, skød helikopteren på os, og en af de andre sagde, at de prøver at slå os ihjel.

- Så kom en mindre båd ud fra det store skib og sejlede hen mod os. De skød, og så begyndte vores båd at synke.

Skade på benet i vandet

Manden er iklædt mørkt tøj og lyse sneakers. Han sidder i kørestol med teksten "Københavns Fængsler – Den centrale afdeling", fordi hans ben blev amputeret i forbindelse med, at båden begyndte at synke.

- Jeg prøvede at svømme, og propellen fra båden ramte mit ben. Danskerne sagde, at jeg skulle svømme hen til dem, og det gjorde jeg så. Da jeg lå der, så jeg, at mit venstre ben var skåret over ved anklen. Da jeg vågnede ved daggry, var mit ben væk. Danskerne havde syet det, men de skar benet af, fordi der var gået infektion i det, forklarer han.

Manden blev efterfølgende flyttet til et hospital i Ghana, og i går ankom han så til Danmark klokken 21.30. Her er det obligatorisk, at manden skal stilles for en dommer, hvis anklagemyndigheden kræver ham varetægtsfængslet, og det er altså det, der er sket i dag.

  • Fregatten Esbern Snare får den 24. november besked om, at der er forhøjet risiko for pirateri i farvandet syd for Nigeria. Skibet sætter kurs mod området og sender en Seahawk-helikopter i forvejen. (Foto: © (Grafik) Morten Fogde Christensen)
  • Helikopteren når frem ud på eftermiddagen. I et område med flere handelsskibe - heraf et hollandsk - opdager helikopteren en hurtigtgående motorbåd med otte-ni mistænkelige personer ombord. De er bevæbnede og har klassiske pirateri-redskaber med ombord. Det er blandt andet stiger, hammere og wirecuttere til pigtråd. Helikopteren signalerer til motorbåden, at den skal stoppe, men forgæves. Besætningen på den danske helikopter kan se, at mændene i båden opfører sig aggressivt og smider forskellige ting overbord.
  • Man beslutter, at finskytten fra Frømandskorpset, der er med i helikopteren, skal skyde varselsskud. Det første skud rammer med vilje langt bag bådens to motorer, men den stopper ikke. Helikopteren flyver tættere på for at lave såkaldt "disabling fire" – at stoppe båden ved at ramme motoren. Efter to-tre skud træffer skytten den ene motor. Båden reagerer ved at manøvrere voldsomt. Piloten observerer nu mundingsglimt på båden fra våben, der bliver affyret. Han melder "føling, føling" (militært sprog for "vi er i kamp") og flyver væk.
  • I mellemtiden er Frømandskorpset i to kraftige og tungt bevæbnede motorbåde nået frem og nærmer sig det formodede piratskib. De kan se personer med AK-47-geværer, der peger mod dem. Flere soldater ser mundingsglimt og konstaterer, at de bliver beskudt. En soldat i den ene båd tænker om hans kammerater, der står forrest i skroget, "shit, de bliver høstet". Frømandskorpset skyder tilbage med deres håndvåben samt tunge maskingeværer.
  • Frømandskorpset går ombord på det formodede piratskib, der er beskadiget og ved at synke. Her ser de fire AK-47 geværer, ammunition og fem personer, ramt af skud. Fire af dem er døde, og en femte er såret. De tre sidste er uskadte. En af gerningsmændene siger, at en niende person faldt i vandet under kampen. Frømandskorpset tager beviser, blandt andet plasticstrips, våben og forskelligt værktøj samt levende og døde med tilbage på Esbern Snare. Her bliver de skrabet for krudtslam efter at have affyret skud, og den sårede behandlet for skader i underbenet. Han får senere benet amputeret.
  • Ombord på Esbern Snare bliver de tre uskadte fængslet i en slags trådbure på fregattens dæk. Den sårede pirat er indlagt på skibets hospital. Alle fire bliver dagen efter fremstillet i grundlovsforhør in absentia i Københavns Byret, hvor de bliver varetægtsfængslet.
  • Den 6. januar 2022 blev de tre tilbageholdte personer ombord på Esbern Snare sat på fri fod til søs. Det skete ved, at de fik en mindre gummibåd, en påhængsmotor med 10 hestekræfter samt brændstof og proviant nok til at nå sikkert ind til kysten. Det skete, fordi justitsminister Nick Hækkerup (S) bad Rigsadvokaten om at foretage et såkaldt tiltalefrafald i sagen. Det betød, at de tre personer skulle løslades.
  • Den fjerde og sidste mand, der før jul blev indlagt på et hospital i Ghana på grund af infektion i amputationssåret, blev 6. januar 2022 fløjet til Danmark. Dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i fire uger. Sigtet for drabsforsøg. Han blev bragt til Danmark, fordi det ikke var muligt at sikre, at han sikkert og uden risiko for sit helbred kunne blive løsladt i Ghana og derfra komme hjem.
1 / 8

Forsvaret afviser

Forsvaret og anklagemyndigheden har afvist, at det var danske soldater, der skød først.

De danske soldater forsøgte at standse piraterne og komme om bord på deres skib ved at affyre varselsskud.

- Piraterne åbnede derefter ild direkte mod de danske soldater. De danske soldater reagerede herefter i selvforsvar og besvarede ilden fra piraterne, skrev Forsvaret.

Fire formodede pirater døde - en femte menes at være druknet - men ingen danske soldater kom til skade.

Ved grundlovsforhøret bliver manden spurgt, hvorfor de egentlig var ude at sejle den 24. november.

- Jeg var bare med for at tjene nogle penge, siger han.

Opgaven gik ud på at lede efter et skib, som de skulle gelejde hen til et sted, hvor dele af lasten kunne udveksles. De skulle mødes med et skib og så følges hen til en flod, hvor udvekslingen skulle ske - derfor havde de også en stige med, forklarer han.

Havde våben for en sikkerheds skyld

Den 39-årige mand siger i dag, at der var våben ombord på den lille båd, hvor han befandt sig med otte andre.

Han afviser dog, at han var bevæbnet. Våbnene var en sikkerhedsforanstaltning, da man frygtede, at der var nigerianske sikkerhedsstyrker i området, forklarer han.

Egentlig er den nigerianske mand af den overbevisning, at situationen sagtens kunne være undgået.

- Jeg ville ønske, at vi havde haft radiokontakt til dem, så situationen kunne være undgået.

De tre andre formodede pirater er blevet løsladt. Det har ikke været muligt at udlevere dem til retsforfølgelse i nærområdet. Det betyder, at de tre skulle bringes til Danmark, hvis der skulle føres en straffesag.

Artiklen er blevet opdateret med resultatet af grundlovsforhøret.