Ansøgninger om grønne energiprojekter vælter ind hos kommunalpolitikere og embedsmænd - alle med ønsket om at lade solcelle-, vindmølle- og andre energiparker skyde op på hundredvis af hektarer.
I Skive Kommune er der én ansøgning, der stikker ud fra de andre.
Den kommer fra selskabet BioCirc og indeholder et løfte om en mildest talt klækkelig pengegave.
Et trecifret millionbeløb i en ny, grøn fond til lokalområdet skal bidrage til, at en bitter pille i form af en energiø på land glider lettere ned i lokalsamfundet.
- Grøn omstilling skal også være en fair omstilling. Vi tror på, at der er en større forståelse, hvis man også får del i profitten, forklarer Bertel Maigaard, administrerende direktør fra selskabet BioCirc.
Risiko for at penge vejer tungere end faglighed
BioCircs tunge, grønne pengegave kommer oveni i det, som selskabet i forvejen er forpligtet til at betale naboerne i kompensation ifølge lovgivningen.
Pengene falder på et tørt sted, for kommunerne fattes penge, så trecifrede millionbeløb er uhyre vanskelige at sige nej tak til, forklarer kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
- Det er ikke noget, som kommunalpolitikerne er i stand til at ignorere. Og det betyder altså, at dem, der lokker med mange penge, får en fordel i forhold til at få gennemført deres vedvarende energiprojekter, siger han.
Roger Buch understreger, at der ikke er tale om hverken bestikkelse eller korruption, for pengene går ikke direkte i politikernes egne lommer - men er målrettet et bestemt lokalområde.
Effekten er dog grundlæggende den samme, vurderer han.
- Det kan give projektet en lettere gang igennem den politiske beslutningsproces. Det er sådan set helt åbenlyst.
Pengegaverne kan ifølge kommunalforskeren være problematiske i den sidste ende. For de kan fjerne fokus fra, hvilke projekter der er bedst - set fra et fagligt synspunkt.
- Vi kan ende med de projekter, som havde flest penge i ryggen. Det er jo ikke nødvendigvis de bedste projekter for Danmark og for den grønne omstilling, siger Roger Buch.
Vil gøre en forskel lokalt
BioCirc har eksisteret i to år og er en ny spiller inden for vedvarende energi og grøn omstilling.
Selskabet vil være verdens største producent af biogas og har opkøbt otte biogasanlæg, blandt andet i Vinkel i Skive Kommune.
- Jeg har svært ved at se, at det skulle være dårligt, at vi deler en del af overskuddet, siger administrerende direktør Bertel Maigaard.
Han afviser, at der skulle være tale om bestikkelse.
- Her giver vi faktisk pengene tilbage til lokalsamfundet, altså til de enkelte borgere. Så jeg vil sige, det er det stik modsatte af bestikkelse, siger Bertel Maigaard.
Han lægger ikke skjul på, at lokale, grønne fonde spækket med millioner af kroner er en del af den pakke, som skal få kommunalpolitikerne til at vælge BioCircs projekt frem for andre.
For eksempel i Vinkel ved Skive.
- Vi skal jo tilbyde de gode ting, vi har. Vi skaber 100 arbejdspladser lokalt. Der kommer en masse skatteindtægt. Og derudover vælger vi også at give en del af profitten tilbage til kommunen og til borgerne. Det er klart, at det skal kommunen jo tage med i deres overvejelser, når de vurderer, om det her er et godt projekt, siger han.
Pengene har 'stor betydning', erkender viceborgmester
I Skive medgiver viceborgmester Mogens Birkelund (K), at BioCircs løfte om en milliongave gør en forskel i forhold til hans prioriteringer.
- Det har stor betydning for mig, for jeg skal varetage Skive Kommunes interesser. Jeg synes, at det er fair, at en del af det overskud og den værdi, der bliver skabt, også går tilbage til kommunen og bliver i kommunen, siger han.
Skive Kommune har fået 22 ansøgninger om energi-projekter.
Teknik - og Miljøudvalget i Skive har foreslået et interesseområde, hvoraf en del af BioCircs projekt er med i interesseområdet.