I dag er det præcis et år siden, at den elskede og folkekære musiker Kim Larsen gik bort. Med tårer i øjenkrogen sagde generationer af danskere farvel til gavflaben, hvis musik var en livsledsager for mange.
Da Kim Larsen blev stille, ændrede alt sig for kopi- og hyldestbandet ‘Peter & de andre kopier’.
Det fortæller Peter Molzen, der i mere end 25 år har fortolket Gasolin’ og Kim Larsen-numre til byfester, på festivalpladser og værtshuse over hele landet. I det seneste år har orkestret på egen krop mærket den sande dybde og betydning af de sange, som Larsen efterlod.
- Publikum står glædestrålende med tårer i øjnene. Der er en taknemmelighed over at høre hans musik, som de giver udtryk for både undervejs, men også bagefter. Det har vi aldrig oplevet før, siger Peter Molzen.
Gense et øjeblik fra koncerten 'Som et strejf af en dråbe - Danmark synger farvel til Kim Larsen' på Rådhuspladsen i København sidste år. Her synger Michael Falch 'Midt om natten'.
Efter 25 år: Alt ændrede sig
Peter & de andre kopier begyndte i 1993 at spille Gasolin´-numre i en periode, hvor Kim Larsen selv ikke optrådte med numrene. Siden blev kopiorkestrets repertoire udvidet til også at omfatte de udødelige klassikere, som han skrev under og efter perioden med Gasolin’ og frem til sin død.
I en periode spillede Peter Molzen og kopibandet mere end 100 koncerter årligt, hvor han som frontfigur leverede fortolkninger af det originale materiale. Men siden Kim Larsen gik bort, er det blevet tydeligt for orkestret og forsangeren, at det handler om mere og andet end bare at rydde buler og trille kugler på scenen.
De formidler den nationale sangskat.
- Nogle kommer endda efter koncerterne og siger tak for, at vi spillede et bestemt nummer. Folk synger med i stort omfang og ønsker deres favoritnumre, siger Peter Molzen.
I 2003 mente et flertal, at nummeret 'Om lidt' egner sig til at blive spillet i kirken til bisættelser og begravelser. Kim Larsen selv var smigret, men mente, at præsterne burde bestemme. Se arkivklippet herunder:
Millioner mindedes Larsen
Ugen efter Kim Larsens død sang tusindvis af mennesker på Rådhuspladsen - og knap halvanden million tv-seere hjemme i stuerne - med på klassikere som ‘Midt om natten’ og ‘De smukke unge mennesker’ til mindekoncerten ‘Som et strejf af en dråbe - Danmark synger farvel til Kim Larsen’.
I samme periode forsamledes tusinder og atter tusinder til mindeoptog flere steder i landet. I København vandrede en overvældende menneskemængde over Langebro i tusmørket og da U2 spillede i København, dedikerede forsanger Bono koncerten til Kim Larsen.
Siden da har Peter & de andre kopier ændret stil. Fra frie fortolkninger over Kim Larsens materiale til respektfulde kopier.
- Kim Larsens død har betydet, at vi har renset op i vores materiale, så vi er mere tro mod originalerne. Ikke fordi vi har været fjollede før, men fordi vi tænker, at nu skal vi satme spille den rigtigt, siger Peter Molzen.
Han fortæller om en nærmest eksplosiv interesse for at booke orkestret. Peter & de andre kopier er endda langt fra alene. Forsangeren anslår, at der findes omkring 25 orkestre, der i et omfang optræder med Larsen-kopier.
Originalen er gået bort. Men musikken lever i bedste velgående.