Når Storbritannien i dag afholder valg, er der en del danske virksomheder, som spændt kommer til at kigge de britiske vælgere over skulderen.
For unionen på den anden side af Nordsøen er et af de største eksportmarkeder for Danmark, og derfor betyder det i dén grad noget, hvem der de kommende år kan kalde sig Mr. Prime Minister.
Op til valget har meningsmålinger og politiske kommentatorer peget på en komfortabel sejr til partiet Labour. Dermed kan valget også komme til at markere afslutningen på 14 år med De Konservative ved magten, som siden Brexit-afstemningen i 2016 har budt på megen politisk uro.
Derfor håber dansk erhvervsliv, at fremtiden kan blive mindre turbulent for danske virksomheder, hvis Labour-lederen, Keir Starmer, kan hænge sit navneskilt på Downing Street 10 efter dagens valg.
- Det vigtige for danske virksomheder er, at der nu kommer ro på britisk politik, og at politikken ikke bidrager til at øge usikkerheden omkring den britiske økonomi, siger Tore Stramer, som er cheføkonom hos Dansk Erhverv.
- Forhåbentligt kan det (en Labour-sejr, red.) gøre, at der kommer mere ro på. Også omkring den handel, der er mellem Storbritannien, Europa og Danmark.
De seneste års politiske uro er blandt de faktorer, som har ”martret” den britiske økonomi og gjort det sværere for danske virksomheder at eksportere dertil, fortæller Tore Stramer.
- Handlen med Storbritannien har været inde i en meget svag periode. Kigger vi på den samlede eksport, så ligger den i øjeblikket på et lavere niveau, end den gjorde i 2019.
- Det er meget bemærkelsesværdigt, og det hænger sammen med, at den britiske økonomi har været hårdt ramt af både Brexit, coronakrise og en generel politisk usikkerhed.
Ifølge Dansk Erhverv er det ikke længere kun dansk bacon og smør, som danske virksomheder kan afsætte til briterne. Både medicin og danske maskiner er også vigtige eksportvarer.
- Det er et stort udsnit af danske virksomheder, som har Storbritannien enten som deres hovedmarked eller et meget vigtigt marked. De har altså øjnene rettet mod det britiske valg i øjeblikket.
Dansk Industri: 'Vigtige signaler' fra Labour-leder
Selvom Brexit ikke har fyldt meget i den britiske valgkamp, så har både Labour og De Konservative slået deres positioner fast i forhold til EU.
Mens den nuværende konservative premierminister Rishi Sunak ikke mener, at Storbritannien skal rykke tættere på EU, så har Labours leder, Keir Starmer, en anden holdning.
Selvom han ikke ønsker, at Storbritannien igen skal være en del af EU, så vil han have en ”bedre brexit-aftale”, hvis Labour vinder valget og styrke båndene til de europæiske lande.
Og det er ”vigtige signaler”, lyder det fra Dansk Industri, som er Danmarks største arbejdsgiverorganisation.
- Starmer vil gerne have en bedre aftale end det, der ligger på bordet lige nu. Det bliver ret afgørende, om han lykkes med det, siger Rikke Nørgaard, europapolitisk chef hos Dansk Industri.
Hvis Labour-lederen lykkes, kan det blive afgørende for særligt små- og mellemstore danske virksomheder, siger hun.
- Der er rigtig meget bøvl og papirarbejde med at handle med Storbritannien nu. Der er en handelsaftale på over 2.000 sider, så det er en stor mundfuld for mange virksomheder.
- Bare det at kunne gå ind og se på aftalen med friske øjne, vil måske kunne betyde noget, siger hun.
De britiske stemmesteder lukker i dag klokken 23. Hele dagen kan du få seneste nyt her på dr.dk og DR's andre platforme.