Erfarne kirurger sagde op i protest efter kræftskandale – nu har de fået nyt job

Begge kirurger skal fremover arbejde på Vejle Sygehus.

To kirurger, der sagde op i protest på Aarhus Universitetshospital, har nu fået ny job i Vejle. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Det vakte opsigt, da de to erfarne kirurger Jonas Funder og Mette Møller fra den omstridte mave- og tarmkirurgiske afdeling på Aarhus Universitetshospital i juni sagde op i protest mod deres nærmeste ledelse.

Protestopsigelserne kom i kølvandet på kræftskandalen, der blandt andet handler om ulovlige overskridelser af maksimale ventetider for patienterne og lægers forsøg på at råbe ledelsen på afdelingen op.

Afdelingsledelsen blev siden fjernet, og over sommeren søgte kirurgerne tilbage i deres stillinger på Aarhus Universitetshospital, men de blev ikke genansat.

Nu har de begge fået nyt job som kirurger på Vejle Sygehus.

Vejle øjner muligheder

Cheflæge Hans Rahr fra organ- og plastikkirurgisk afdeling på Sygehus Lillebælt i Vejle øjner nye muligheder med ansættelserne af de erfarne kirurger.

Det betyder måske, at sygehuset kan få nye og højtspecialiserede funktioner:

- Det er klart, at når man har så dygtige mennesker i afdelingen, så åbner der sig nye muligheder. Det er jo Sundhedsstyrelsen, der tildeler specialfunktioner.

- Nogle af dem har vi i forvejen, og nogle kan komme inden for rækkevidde, når man har så erfarne folk på holdet, siger Hans Rahr.

Igennem mange år har de to kirurger opbygget kompetencer til at udføre højt specialiserede operationer på patienter med kræft i bughulen.

Behandlingen kaldes cytoreduktiv kirurgi (CRS), og den udføres lige nu kun på Aarhus Universitetshospital.

Det er dog ikke den behandling, cheflæge Hans Rahr drømmer om at kunne udføre i Vejle:

- Det er så specialiseret, og måske også så omdiskuteret i øjeblikket, så det er ikke noget, vi sådan lige har planer om at tage fat på, siger han.

Håbet, der brast

På Aarhus Universitetshospital får de erfarne kirurgers nye jobs en blandet modtagelse hos anæstesisygeplejerske Charlotte Melchior.

Hun har stået for bedøvelsen ved mange af de operationer, som Mette Møller og Jonas Funder har udført:

- Jeg kan kun sige tillykke til dem med jobbet og også til Vejle, for de får jo to fantastiske læger og kolleger. Jeg havde et lillebitte håb om, at man kom til fornuft her på AUH, så man kunne genansætte dem, selvom det blev sagt, at det ikke kommer til at ske, siger Charlotte Melchior.

Charlotte Melchior har arbejdet sammen med Jonas Funder og Mette Møller i mange år. På deres sidste arbejdsdag på AUH gik hun rundt med et billede af dem om halsen. (Foto: © Theis Lange Olsen/DR Østjylland)

Hun skal nu finde sig til rette i sit jobbet påny.

- Mit arbejdsliv har jo forandret sig, og sådan tror jeg, mange af mine kolleger også har det. Vi skal finde vores plads i det. Patientgruppen bliver mere blandet, men selvfølgelig vil vi gøre vores bedste for dem, siger Charlotte Melchior.

Sygeplejersken er dog stadig bekymret for situationen på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Vi skal jo huske, at det her begyndte med mangel på sygeplejersker på sengeafdelingen, og det problem er slet ikke løst. Så hvordan vil det se ud i forhold til vores patienter fremover i forhold til pladser, hvem skal operere, og hvem skal passe dem fremover? Så jeg synes stadig, det er uvist, hvordan fremtiden bliver for det her speciale, siger Charlotte Melchior.

Får hjælp fra Rigshospitalet

Konstitueret cheflæge på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital Ole Mogensen fortæller, at afdelingen er på ret kurs.

- Vi er stadig udfordret af at mangle personale, men vi er klar til at genåbne to af vores 14 lukkede senge. Vi har kun få og små overskridelser af de maksimale ventetider for alle patienter.

- Det lykkes blandt andet med hjælp fra Rigshospitalet, der sender en kirurg to dage om ugen. Derudover sender vi patienter til operation på Rigshospitalet, og vi har også en aftale med Herlev Hospital om, at de kan hjælpe, lyder det fra cheflægen.