Er lyset for altid gået ud i Aarhus’ stjernehimmel? En politiker vil tage sagen op

Nedlæggelsen af stjernehimmel vækker ærgrelse. Men der et julelys i mørket - en politiker vil nemlig tage sagen op i Teknisk Udvalg.

Udgiften til stjernehimlen har været mellem 800.000 kroner og en million kroner årligt, skriver Ritzau. (Video)

Når aarhusianerne inden længe skal ud for at købe julegaver, spise brændte mandler og drikke gløgg, ser det for første gang i 20 år ud til, at det bliver uden byens julede vartegn.

Folkene bag Strøgets lange funklende stjernehimmel med 750.000 lyspærer har nemlig mere eller mindre kapituleret, når det kommer til at få råd til at holde den i live, og derfor er den blevet sat på auktion, lød det tidligere fra Århus Stiftstidende.

Og den beslutning ærgrer indtil flere i Aarhus.

Både borgerne i Danmarks anden største by:

- Er det rigtigt, gør den det? Nå, jamen så bliver der da ikke ret meget jul her, lyder det fra Mette Jensen, som befinder sig i Aarhus.

Derudover Aarhus City Forening:

- Det er selvfølgelig en utrolig trist nyhed. Stjernehimlen på Strøget har de sidste 20 år været et fantastisk ikon for byens julehandel - ikke blot for aarhusianere, men også for de mange der besøger Aarhus, handler ind og oplever julebyen i december måned, siger direktør Claus Bech.

Ligeledes - ikke overraskende - så er Strøgforeningen, som indtil nu har stået for at drive stjernehimlen, også ærgerlig over det:

- Det vil være nærmest ubærligt, hvis den skulle ryge til en af vores konkurrerende oplandsbyer, siger formand Claus Broberg.

Byrådsmedlem vil tage sagen op

På politikerplan har Jacob Søgaard Clausen, byrådsmedlem for Danmarksdemokraterne i Aarhus og medlem af Teknisk Udvalg, også meldt sig på banen. Han vil tage sagen op i Teknisk Udvalg i håb om at redde den.

- Jeg synes, det har været et rigtig vigtigt element til at sikre julestemning i Aarhus. Og det vil være en skam, hvis vi mister det fremover.

Det er det her tæppe af en stjernehimmel, som aarhusianerne har kunnet shoppe under i mange år. (© Klaus Dreyer/Ritzau Scanpix)

Bundsgaard: Vi har allerede strakt os med hjælp igen i år

Det koster mellem 800.000 og en million kroner om året at holde stjernehimlen kørende, skriver Ritzau. Strøgforeningen havde i alt fået tilsagn om 400.000 kroner af sponsorer og 200.000 af Aarhus Kommune.

Men det har altså ikke været nok.

Strøgforeningen siger selv, at de har været ved Aarhus Kommune i håb om hjælp, men de nåede ikke i mål med en løsning.

Fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, lyder det, at kommunen ikke bare kan betale, hver gang der mangler penge til et godt formål - det udhuler hurtigt skattegrundlaget, skriver han til os.

- Vi har fra kommunens side støttet før og strakt os ved at tilbyde økonomisk hjælp igen i år, og derfor overrasker det mig, at der ikke er større vilje i byens forretningsliv til at få lysene op.

Formand er 'ukuelig optimist'

Danmarksdemokraternes Jacob Søgaard Clausen mener dog, at det må være muligt at få penge til den.

- Aarhus Kommune har et meget sort budget på omkring 25 milliarder kroner, så jeg tænker, at det er muligt at finde en million eller måske lidt mindre, hvis vi kan få lavet et godt samarbejde med erhvervslivet om det.

Hos Aarhus City Forening mener Claus Bech heller ikke, at miraklernes tid er forbi. Han er "ukuelig optimist".

- Om det kan lade sig gøre, at vi kan redde den på målstregen, det ved jeg ikke, men det skal i hvert fald have et stjerneskud her op til jul.

Bliver stjernetæppet fjernet, tror han dog, at det kan få negativ betydning for alle byens butikker.

Stjernehimlen er sat til salg hos Auktionshuset DAB, og auktionen slutter den 15. november klokken 10.

I samme omgang, som stjernehimlen bliver gjort til fortid i Aarhus, nedlægger Strøgforeningen, som står bag beslutningen, også sig selv.

De må nemlig erkende, at medlemsantallet er gået fra 130 til 30-35 på seks år, hvilket er for få til at foreningen kan forsætte.