De kan ikke oplyse, hvorfor svarene endnu ikke er kommet, eller hvornår de forventes at være klar.
Generelt er der i Randers Kommune tavshed om de vandprøver, som flere nervøst venter på.
For selv om det nu er en måned siden, jordskreddet ved virksomheden Nordic Waste kom ud af kontrol, er der endnu ikke svar på, om den nærliggende Alling Å er forurenet.
- Vi er mange, der spiser signalkrebs derudefra. Så vi vil da gerne vide, om det er ren gift, vi har spist, og om der burde være forbud mod at spise dem, siger Henrik Leth, der er lystfisker og tidligere byrådsmedlem i Randers Kommune.
Siden december er der, ifølge Randers Kommune, hver eneste uge taget prøver af vandet for at overvåge vandkvaliteten i det område, hvor 2.000.000 ton forurenet jord lige nu er i bevægelse. Men angiveligt er ikke ét eneste svar endnu klar.
I sidste uge sagde kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, at det skyldtes "udfordringer". Samtidig oplyste kommunen, at der var bedt om hastebehandling af prøverne.
Og nu lyder det fra kommunen, at den ikke har mere at tilføje.
Det vækker bekymring.
- Jeg er bekymret for svaret. Både for, om det kan have betydning for vores sundhed, men også for fiskene og undervandslivet, siger Henrik Leth og fortsætter:
- Netop nu er ørrederne oppe i Alling Å for at gyde, og hvordan det går, hvis de får en omgang tungmetaller, ved vi ikke, siger han.
'Utrolig vigtige prøver'
Også Kim Pless-Schmidt, der er biolog med speciale i ferskvandssmådyr og genopretning af vandløb, er bekymret over de manglende svar.
- Vandprøverne er utrolig vigtige for, at vi kan få mere information om situationen ved Nordic Waste. De kan give os en idé om, hvad der kommer ned i åen, og hvad flora og fauna i åen bliver udsat for, siger biologen, der har en fortid i Miljøstyrelsen, men som nu er selvstændig konsulent.
Derudover kan det give problemer med overvågningen, hvis hvert prøvesvar trækker ud i ugevis, understreger han.
- Vandprøver er et øjebliksbillede. Situationen kan være en helt anden i dag end for 14 dage siden. Ved at vi ikke får svarene hurtigt, mister vi vigtig viden om den situation, der forekommer lige nu, fastslår han.
Kim Pless-Schmidt understreger samtidig, at de manglende svar kan få betydning for muligheden for at agere her og nu og dermed kan føre til endnu større konsekvenser på sigt.
En tikkende miljøbombe
Situationen ved Nordic Waste er af miljøminister Magnus Heunicke (S) blevet kaldt en af de største trusler mod miljøet lige nu, og ifølge Kim Pless-Schmidt kan konsekvenserne da også blive enorme, hvis tonsvis af forurenet jord ender i åsystemet.
Herfra løber vandet nemlig ud i Grund Fjord og videre til Randers Fjord for til sidst at ende i Kattegat.
Det er derfor et enormt område, der kan blive ramt.
- Jorden indeholder miljøfremmede stoffer som tungmetaller og formentlig også oliestoffer, der vil blive optaget i dyrene, som kan blive hæmmet og dø, har Kim Pless-Schmidt tidligere forklaret.
- Derudover er der i jorden organisk materiale, som i vandet vil blive omsat af bakterier og medføre, at ilten i vandet bliver brugt. Så potentielt står vi over for iltfri forhold kombineret med en kemisk cocktail, som dyrene skal modstå. Og det kan de ikke.
Hvis det ikke lykkes Randers Kommune at forhindre forureningen, vurderer Kim Pless-Schmidt, at det kan tage årtier at rydde op og genoprette miljøet og faunaen i området.