Enorm interesse for førstehjælp efter Eriksens hjertestop: Her er, hvad du selv kan gøre

Der kom over syv gange så mange hjerteløbere i weekenden som normalt.

Der hænger mindst 20.710 hjertestartere på vægge og mure i Danmark. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Selvom minutterne føltes ufatteligt lange, da landsholdsstjernen Christian Eriksen lørdag faldt om på Parkens grønne plæne, gik det hele i virkeligheden hurtigt.

I hvert fald hurtigt nok til, at han i dag er her og umiddelbart har det godt.

For når en person får et hjertestop, og det sker faktisk tit, så er tiden, fra det sker, til der kommer hjælp ekstremt vigtig.

For Christian Eriksen var det derfor helt afgørende, at det skete midt i en EM-kamp tæt på handlekraftige holdkammerater og med læger på sidelinjen.

- Tiden, fra det sker, til han får hjælp, er den vigtigste faktor. Den var kort, og det var afgørende, understregede landholdslægen Morten Boesen også på et pressemøde, dagen efter han selv havde ydet den afgørende førstehjælp.

Stormløb mod hjertehjælp

Og noget tyder på, at indsatsen har gjort indtryk på danskerne. I hvert fald har usædvanligt mange tilmeldt sig som frivillige hjerteløbere.

Det fortæller Grethe Thomas, der er projektchef i Trygfonden, som organiserer hjerteløberne.

- Sidste weekend kom der 90 nye hjerteløbere til korpset. I denne weekend meldte 702 nye hjerteløbere sig til, og 641 af dem kom efter Eriksens kollaps.

Grethe Thomas er ikke i tvivl om, at det skyldes fodboldsstjernens ulykke.

- Det, der gør, at vi handler som mennesker, det er, at vi bliver rørt. Og her blev alle rørt af at se Christian Eriksen falde om i Parken, siger hun.

Er der mistanke om et hjertestop, bliver et hold hjerteløbere, som er i nærheden, aktiveret for at sikre, at personen får hjælp hurtigst muligt - også før ambulancen kommer. Hjerteløberne kommer enten direkte til ulykkesstedet eller løber forbi en af de mange elektriske hjertestartere, der hænger rundt omkring, og tager den med.

- Jeg er meget, meget glad og taknemmelig over, at danskerne er villige til at stille sig til rådighed og gøre en forskel. At de gerne vil løbe af sted midt i aftensmaden eller gå midt i arbejdet for at redde et menneskeliv. Det synes jeg er fantastisk, siger Grethe Thomas.

Vigtigt med hjertemassage

Også udbydere af førstehjælpskurser mærker den stigende interesse.

Hos Hjerteforeningen har 22 procent flere tilmeldt sig et Hjerteredderkursus, siden fodboldstjernen faldt om, sammenlignet med den foregående weekend, og trafikken på deres hjerteredder-hjemmeside er femdoblet.

Samme melding kommer fra Falck, der også har øget trafik på kursus-hjemmesiden og travlt ved telefonerne, hvor folk ringer og booker førstehjælpskurser.

- Det der er så uhyggelig ved hjertestop, det er, at det desværre ikke er helt sjældent, siger Anne Kaltoft, der er hjertelæge og direktør i Hjerteforeningen.

Ifølge Hjerteforeningen er der cirka 5.000 danskere, der hvert år får et hjertestop uden for hospitalet og altså et godt stykke væk fra den professionelle hjælp.

- Det svarer til cirka 14 om dagen, og det kan altså ramme os alle sammen ung som gammel, siger hun.

Normalt kommer det dog ikke helt ud af det blå.

- Det typiske er, at man har en kendt hjertesygdom i forvejen, og så får man et hjertestop som konsekvens af en hjertesygdom. Men det kan altså også være allerførste tegn på, at der er noget i vejen med hjertet, og det vil sige, at det kan ramme mennesker, man slet ikke ville forvente ville få et hjertestop, siger Anne Kaltoft.

Mandag er meldingen fortsat, at den populære landsholdsspiller Christian Eriksen er stabil og har det godt.

RETTELSE: Der har tidligere stået i grafikken, at man ved hjertemassage skal sætte sig på knæ og lægge sine hænder over hinanden på personens nederste del af brystbenet. Dette er ikke korrekt. Man skal i stedet trykke midt på brystkassen. Grafikken er derfor opdateret.