En usædvanlig mail landede fredag hos statsministrene og forsvarsministrene i fire af Danmarks tætteste nabolande.
Afsenderen af mailen er Enhedslistens forsvars- og udenrigsordfører, Eva Flyvholm, som indleder med at udtrykke sin "dybeste beklagelse".
- Jeg skriver dette brev ud fra en bekymring om Danmarks formodede facilitering af den amerikanske efterretningstjenestes overvågning og spionage mod vores nordiske og europæiske kolleger, skriver Eva Flyvholm og tilføjer:
- Det er fuldstændig uacceptabelt.
I mailen opfordrer Enhedslisten regeringerne i Norge, Sverige, Tyskland og Frankrig til at gå i dialog med den danske regering for at få svar på, om Danmark har givet USA adgang til at spionere mod politikere og embedsfolk i de fire lande.
Mail til Angela Merkel
Årsagen til den usædvanlige mail er en afsløring, som DR kunne bringe i maj efter møder med ni forskellige kilder, der alle har haft adgang til hemmeligstemplede oplysninger fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
DR's kilder fortalte om en intern arbejdsgruppe i FE, som fra 2014 til 2015 undersøgte et samarbejde mellem FE og den amerikanske efterretningstjeneste NSA om aflytning af internetkabler ind og ud af Danmark.
Den interne arbejdsgruppe konkluderede ifølge kilderne, at NSA har brugt samarbejdet til at spionere mod embedsfolk og toppolitikere i Sverige, Norge, Frankrig og Tyskland, herunder den tyske forbundskansler, Angela Merkel.
Angela Merkel er en af dem, som Enhedslisten nu har kontaktet, efter partiet har forsøgt at få regeringen til at garantere, at den amerikanske spionage gennem Danmark bliver undersøgt.
- Det er lidt absurd, at man skal 'sladre' til Angela Merkel for at få ting til at ske, men det har været nødvendigt at række ud til nabolandene for at få dem til at være med til at sikre, at det her spørgsmål reelt bliver undersøgt, siger Eva Flyvholm.
Svensk politiker kræver svar
Enhedslisten har også kontaktet politiske partier i de fire nabolande for at få dem til at kræve handling fra deres regeringer.
- Det er et usædvanligt skridt at tage, når vi henvender os til andre landes regeringer og folketing. Men vi har udtømt alle andre muligheder for at få den danske regering til at give de nødvendige garantier, siger Eva Flyvholm.
På baggrund af Enhedslistens henvendelse vil den svenske forsvarsminister, Peter Hultqvist fra Socialdemokraterne, blive indkaldt af Forsvarsudvalget i Riksdagen. Her skal han forklare, hvordan han vil få svar fra Danmark.
- Nu ser tågen ud til at blive tykkere i Danmark, siger medlem af Riksdagens Forsvarsudvalg Mikael Oscarsson fra Kristdemokraterne til SVT, som DR samarbejder med om afdækningen af sagen.
- Spørgsmålet er, hvad den svenske regering gør for at skabe klarhed.
Ingen kommentarer fra regeringen
Enhedslisten og SF har senest ved et samråd i sidste uge i Folketingets Forsvarsudvalg bedt justitsminister Nick Hækkerup (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) garantere, at spionagen mod Danmarks nabolande bliver undersøgt.
Samrådet med de to ministre handlede blandt andet om en dybt fortrolig undersøgelse af FE. Regeringen satte undersøgelsen i gang sidste år, efter et uafhængigt tilsyn havde rettet historisk hård kritik mod FE.
Det er imidlertid uvist, præcis undersøgelsen indebærer.
I regeringens lovforslag om undersøgelsen står der, at "de mest centrale og konkrete punkter" i kritikken af FE vil blive undersøgt, men spionagemistanken bliver ikke nævnt som et af punkterne.
Hvis regeringen ikke vil svare, må der indledes dialog med nabolandene, lød den afsluttende replik fra Eva Flyvholm ved samrådet i sidste uge:
Forsvarsminister Trine Bramsen, der er den politisk ansvarlige for FE, ønsker ikke at kommentere efterretningsmæssige forhold eller den igangværende undersøgelse.
Justitsminister Nick Hækkerup, der er ansvarlig for undersøgelsen af FE, har heller ingen kommentarer til sagen.