Endnu en fejl: Politiet mangler data fra teleselskaber om ny type opkald

Rigsadvokat beder anklagere om at udvise forsigtighed.

Den nye justitsminister, Nick Hækkerup (S), kræver en redegørelse og lover uvildig kontrol i sagen om politiets teleskandale, hvor der er fejl i teledata, som er blevet brugt i en række straffesager. Foto: DR

Et nyt kapitel føjer sig til skandalen om brugen af teleoplysninger hos politiet, der i yderste konsekvens kan have medført fejl i en række straffesager.

For nu viser det sig, at Rigspolitiet i perioder har modtaget mangelfulde rå teledata fra visse teleselskaber.

Det oplyser Justitsministeriet i forbindelse med, at den nyudnævnte justitsminister Nick Hækkerup (S) har meldt ud, at der skal ryddes op i skandalen.

Hverken Justitsministeriet, Rigspolitiet eller Rigsadvokaten ønsker at uddybe, hvilke teleselskaber der har leveret mangelfulde rådata til politiet, og hvilke perioder der er tale om.

Rigspolitiet har blot oplyst til Justitsministeriet, at det handler om mangelfulde rådata om "kommunkationen ved brug af nyere samtaletjenester med videre".

Men ifølge DR Nyheders oplysninger er der blandt andet tale om rådata fra wifi-opkald, der er en ny teknologi, som gør det muligt at ringe over det trådløse netværk i stedet for at bruge det normale mobilsignal til at foretage og modtage opkald og sende og modtage sms-beskeder.

Rigsadvokat Jan Reckendorff (Foto: © Bjarne Luthcke, Scanpix)

Rigsadvokat: Udvis forsigtighed

Den nye udvikling har allerede fået betydning for landets anklagere.

For tidligere i dag instruerede rigsadvokat Jan Reckendorff alle landets anklagere om, at de fremover skal være mere opmærksomme, når de sidder med sager, hvori der indgår teledata - altså informationer fra teleselskaberne om, hvem en mistænkt person har været i telefonisk kontakt med, og hvor personen har brugt sin telefon.

For teledata kan være mangelfulde, lyder det i brevet, og det skal politi og anklagere vide, når de efterforsker sager.

- Alle anklagere (instrueres, red.) hermed i, at der i forbindelse med behandlingen af straffesager, hvori der indgår teleoplysninger, generelt skal udvises betydelig forsigtighed med at tillægge manglende teleoplysninger den betydning, at der ikke har været telekommunikation eller lignende, står der i et brev fra Rigsadvokaten til de lokale anklagemyndighederne.

Oversat betyder det, at der godt kan have været kommunikation mellem en mistænkt og anden person i en sag om alvorlig kriminalitet, selvom det ikke fremgår af teleselskabernes oplysninger til politiet over den telefoniske aktivitet.

Anklagerne har også fået at vide, at de under retssager skal sørge for yderligere beviser, hvis noget - for eksempel forklaringer fra vidner - peger i retning af, at teledata er mangelfulde.

Forsvarerne: Ikke opløftende

Den nye udvikling i sagen bekymrer formanden for landets forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard.

- Det bliver jeg bestyrtet over. Vi er nødt til at finde ud af, hvad der er omfanget af det, men det er mildest talt ikke opløftende, siger han.

Først viste sagen, at der var fejl i politiets oversættelse af rådata til såkaldt letlæseligt data, og nu hvor det viser sig, at der også kan mangle rådata, er han særlig bekymret.

- Man har et materiale, som vi hidtil har anset som objektivt korrekt, som så kan indeholde fejl i oversættelsen, men som også kan være mangelfuldt i sin grundsubstans, siger Kristian Mølgaard.

Han ved dog heller ikke, hvilke rådata der kan være mangler i.

- Jeg har ikke fået nærmere at vide om, hvad det dækker over, siger han.

Kristian Mølgaard regner med, at en repræsentant fra hans forening bliver en del af den uvildige gruppe, som nu skal kontrollere, om der er sket fejl i nogle af de 10.700 sager fra 2012 til 2019, hvor teledata indgår.