Opdateret 17/11 med skriftligt svar fra indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde.
Det skal være sværere for børn og unge at få fat i nikotinprodukter.
Sådan lød en af de væsentligste pointer i den forebyggelsesplan, som en række partier præsenterede i forgårs.
Planen skal blandt andet få unge til at begrænse brugen af nikotinposer, populært kaldet snus.
Partierne vil blandt andet lade prisen på en bøtte af de små hvide poser stige med 12 kroner. En af de mest populære varianter, Velo, vil derfor snart koste 72 kroner i kiosken.
Det skal "begrænse tilgængeligheden", lyder det i aftalen.
Men klikker man sig ind på en række udenlandsk baserede hjemmesider, så kan bøtterne købes med mængderabat helt ned til 33 kroner pakken. Direkte leveret til en pakkeshop, helt lovligt.
24-årige Lezan Khidir fra Nørrebro i København er en af de personer, der benytter sig af den mulighed.
- Det er bare at smide noget i kurven og betale, siger han.
- Jeg kan bestille i dag, og så får jeg det i morgen.
Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er det helt lovligt at privatimportere snus fra andre EU-lande, men man må dog ikke købe over 750 gram af gangen.
Den mængde svarer også cirka til 53 dåser af det, som Lezan Khidir bruger. Hver dåse af hans Velo Ice Cold indeholder 14 gram af de lette poser, og han har selv et forbrug på 10 pakker om måneden.
Derfor kommer afgiftsstigningen ikke til at røre ham, fordi han som udgangspunkt køber det hele over nettet. Og selvom det billigste for studieøkonomien havde været at stoppe, så kommer det ikke på tale.
- Den gavner mig mere, end den skader mig. Især når man er stresset og har meget at læse. Jeg har en eksamen om lidt, og så kan jeg godt lide at tage en snus for at dulme nerverne, siger han.
Kræftens Bekæmpelse skriver, at poserne indeholder nikotin og andre stoffer, der er sundhedsskadelige. Det er dog usikkert, om det øger risikoen for kræft.
Eksperter ser et problem
I aftaleteksten står det forklaret, at partierne nu vil følge "hvordan markedet og forbrugeradfærden udvikler sig", efter de nye afgifter træder i kraft.
Flere eksperter, som DR har talt med, peger dog allerede nu på, at det er problematisk, at man så relativt let kan anskaffe de billige produkter over nettet.
- Det er et kæmpe problem. Man kunne ønske sig, at politikere fandt en måde at gøre, så det kun kunne sælges i særlige forretninger, og at det blev strafbart at sælge (fra udlandet, red.) til andre end de forhandlere, siger Jørgen Vestbo, der er speciallæge i lungemedicin og mangeårigt medlem af Vidensråd for Forebyggelse.
Han peger på, at den eneste måde at komme problemet endegyldigt til livs på er med højere priser, og derfor mener han også, at forebyggelsesplanen er et godt første tiltag.
Seniorforsker i tobaks- og nikotinforebyggelse fra Syddansk Universitet Lotus Sofie Bast stemmer i og mener også, at der er et problem.
- Det er ret bekymrende, at man stadig kan erhverve sig de her produkter til en meget lav pris, siger hun.
Hun har forsket meget i prisens indvirken på køb af nikotinprodukter, og hun regner med, at disse hjemmesider med billige produkter kun vil friste dem, der allerede er blevet introduceret for det.
- Hvis de vælger at købe deres nikotinposer på den her måde, vil den nye prisregulering ikke slå igennem over for dem, men den vil sandsynligvis slå igennem over for de unge, der endnu ikke har et fast forbrug, siger hun.
Løsningen skal ifølge Jørgen Vestbo måske findes helt oppe på EU-niveau med en myndighed, der kan styre afgifterne og straffe dem, der bryder med reglerne.
- Man er nødt til at sætte sig ned og finde ud af, hvordan man regulerer handel, siger han.
- Du kan jo heller ikke bestille en bil hjem over nettet og regne med, du ikke skal betale afgifter.
Efter artiklens udgivelse er indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde vendt tilbage til DR med et skriftligt svar. Ministeren fortæller, at 'nikotinposer ikke bliver fritaget for afgift, fordi de bliver købt på nettet fra et andet EU-land' og uddyber:
- Med forebyggelsesaftalen er vi enige om, at afgifterne på nikotinprodukter, som fx nikotinposer, skal have et ordentligt nøk op. For vi ved, at en højere pris kan påvirke børn og unges forbrug, lyder det.
- Men vi styrer ikke markedskræfterne, og selvfølgelig vil man kunne finde eksempler, hvor prisen på nikotinposerne er billigere, ligesom man vil kunne finde eksempler, hvor de er dyrere. Det skriver vi også direkte i aftalen, afslutter ministeren.