Henriette Øland blev i efteråret 2016 fyret fra et chefjob. Hun blev fritstillet med tre måneders løn.
Det har betydet tre måneders pause fra det arbejdsliv, hun ellers har været glad for.
Men i stedet for at blive fortvivlet, har hun nydt pausen. Også selv om det føles politisk ukorrekt.
- Efter en uges tid, hvor jeg var lettere rundtosset og selvfølgelig lidt ked af det, kunne jeg at mærke, at det faktisk var okay. Det føltes faktisk rart at jeg ikke skulle på arbejde, fortæller Henriette Øland til P1-programmet Kejser.
Har brugt tid med familien
Da hun fik mulighed for at stoppe op og mærke efter, fandt hun ud af, at hun ikke nødvendigvis havde været glad for det job, hun havde haft, og at hun skulle noget nyt.
Som mor til tre børn gav det også rigtig god mening for hende at slippe karrieren for en stund.
- Jeg har brugt dagene sammen med min familie. Jeg er stået op med min mand og mine børn hver dag og har fulgt dem i skole. Jeg har kunnet sige til min yngste: Okay, du har ikke lyst til at komme i børnehave – jamen så bliver du hjemme sammen med mig i dag.
Anderledes hvis jeg havde været på kontanthjælp
Henriette Øland er godt klar over, at hun har været i en privilegeret situation, fordi hun har holdt fri med løn og ikke været på offentlige ydelser.
Og da hun i december skrev et debatindlæg i Politiken om, hvor meget hun nød sin pause fra arbejdsmarkedet, fik hun næsten kun positive reaktioner fra omverdenen:
- Hvis jeg nu havde været dagpengemodtager eller – Gud hjælpe det – kontanthjælpsmodtager, så var det nok blevet modtaget på en anden måde. Jeg havde nok også selv oplevet det anderledes. For så er der et andet pres, dels på økonomien, men også fra samfundet: at man skal da i job, siger Henriette Øland.
Hun føler, det er politisk ukorrekt at sige, at man nyder at holde fri, men for hende har det været godt at stoppe op og mærke efter, hvad hun havde lyst til at bruge sit liv på.
Dårlige muligheder for pause
Faktisk var det med at tage pause noget, der var nemmere at gøre tilbage i 1990'erne. Der fik vi en mere arbejdsmarkedspolitik, der gjorde det muligt mange steder at få sabbat eller orlov fra arbejdet.
Det fortæller arbejdsmarkedsforsker Mads Peter Klindt fra Aalborg Universitet.
Han mener, det kan være sundt for mange mennesker at tage en pause fra arbejdslivet.
- De dér muligheder for at tage en pause eller foretage et sporskifte i sit liv er ikke særligt gode i dag. Og så bliver der sagt: Jamen så kan man bare selv spare op, men det holder ikke. Engang imellem er det faktisk fornuftigt nok, at staten går ind og medfinansierer, at folk holder en pause.
Her efter nytår har Henriette Øland meldt sig ind i dagpengesystemet og er jobsøgende.