Enhedslisten bakker op om, at København Kommune vil have en ekstern undersøgelse, efter flere medlemmer i Borgerrepræsentationen har fået lov at bruge byens rådhus til private fester som bryllupper og fødselsdage, selvom de ifølge reglerne ikke må.
- Det er fint at få undersøgt, om der er overtrådt noget lovgivning. Jeg håber ikke, at vi skal bruge rigtig mange penge på det ved at hyre nogle eksterne konsulenter. Jeg håber, at man lander på, at kunne tjekke op på det i ministeriet, siger Rikke Lauritzen, der er anden næstformand i Borgerrepræsentationen.
I går bebudede Peter Stensgaard Mørch, administrerende direktør for økonomiforvaltningen i Københavns Kommune, en ekstern undersøgelse.
Brugte rådhushallen til bryllup
Sagen om politikernes brug af rådhuset til egne fester tager afsæt i BT's afsløring af, at den radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev i slutningen af august havde brugt rådhushallen til en privat bryllupsreception uden at betale. Normalt ville det koste 65.000 kroner, hvis man som privat borger skulle leje rådhushallen.
Ifølge de nedskrevne regler må Borgerrepræsentationens medlemmer ikke låne rådhusets lokaler til private formål, men tilbage i 2012 har gruppeformændene på rådhuset mundtligt aftalt, at medlemmerne skulle have mulighed for at låne lokalerne til eksempelvis bryllupsreceptioner.
Således har Venstres spidskandidat ved det kommende kommunalvalg, Cecilia Lonning-Skovgaard, efterfølgende brugt festsalen til sit bryllup, ligesom den radikale Henrik Nord også har lånt lokaler på rådhuset til et privat arrangement.
Indenfor de gældende regler
Venstres gruppeformand Flemming Steen Munch har også brugt rådhuset til en reception i anledning af sin 70-års fødselsdag.
- Jeg synes sagen er blæst vældig meget op. Den måde, Anna Mee Allerslev har ageret på, er indenfor de gældende regler. Hun har søgt oplysninger hos den øverste myndighed i København på det område og har fået det svar, at det måtte hun godt.
- I gruppeformandskredsen, hvor jeg selv sidder, har man aftalt, hvordan de retningslinjer skulle fortolkes, og det er så efter den fortolkning, Anna Mee Allerslev har ageret. Jeg har gjort det samme i forbindelse med min runde fødselsdag for nylig. Jeg spurgte ikke engang sekretariatet, jeg tog bare udgangspunkt i de regler, som var aftalt i gruppeformandskredsen, om at vi kunne få stillet et lokale gratis til rådighed mod at betale alle de andre udgifter, der er forbundet med sådan et arrangement, siger Flemming Steen Munch til DR.
Han mener ikke, at der er behov for en ekstern undersøgelse.
- Man kan undersøge, hvad man vil og smide en masse penge ud til advokater. Man kunne jo bare spørge gruppeformandskredsen, hvad gik jeres drøftelse egentlig ud på. Men hvis man vil have en eller anden udefrakommende advokat, der skal tjene store penge på det, så for min skyld ingen alarm. Det synes jeg bare ikke, at der er nogen grund til.
Tale om korruption
Formanden for Transparency International Danmark, Christian Ougaard, har i et interview med BT torsdag betegnet politikernes lån af rådhuset som korruption.
- Ser man på definitionen af korruption som 'misbrug af betroet magt for egen vindings skyld', så er her tale om korruption, siger Christian Ougaard.
Inden brylluppet havde Anna Mee Allerslev fået grønt lys Borgerrepræsentations Sekretariat, og Økonomiforvaltningens direktør Peter Stensgaard Mørch fastslår også, at det er forvaltningens ansvar, hvis reglerne er blevet brudt.
Rikke Lauritzen (EL) konstaterer, at ingen af hendes partikollegaer har lånt rådhusets lokaler til egne formål.
- Vi har været meget skarpe på, at de nedskrevne regler, der findes, selvfølgelig gælder. Det vil sige, at man kun bruger rådhusets lokaler, hvis det er noget, der har med vores hverv at gøre.
Dårlig stil
Og selvom økonomiforvaltningens direktør altså frikender de BR-medlemmer, som har lånt lokalerne, er Rikke Lauritzen ikke helt enig.
- Jeg synes jo, at det er rigtigt dårlig stil, at vi har givet os selv nogle privilegier, som ingen andre har. Så jeg håber på, at vi også politisk lander på, at det er en praksis, der skal stoppe.
- Jeg synes også, at politikerne har et ansvar her. Det er rigtigt nok, at det er forvaltningen, der administrerer reglerne, men jeg synes også, at vi politisk bør have et moralsk kompas, der gør, at vi siger fra, hvis vi kan se, at vi er ude af en tangent, hvor vi giver os selv nogle særlige privilegier, og det er jeg ked af, at der ikke har været flertal for.
Op til vælgerne
De Konservatives gruppeformand, Jakob Næsager, mener ikke, at der er behov for en undersøgelse, men han vil lade det være op til vælgerne at handle ud fra det, der er kommet frem, når der skal stemmes til kommunalvalget.
- Den enkelte politiker må gøre op med sig selv, hvordan man vil handle, og så må vælgerne gøre op med sig selv, hvem de mener, der er bedst til at repræsentere dem. Jeg synes ikke, at der er så meget at undersøge. Det fremgår jo, hvor mange penge der er brugt, og så må vælgerne beslutte om de vil stemme på de radikale eller på nogle andre ved næste valg, siger han.