Ekspertgruppe: Skær i SU'en, så færre tager en kandidatuddannelse

Færre skal tage en kandidatuddannelse og SU’en på de to-årige kandidatuddannelser skal afskaffes. Sådan lyder nogle af anbefalingerne fra en ekspertgruppe.

Ekspertpanelet Axcelfuture fremlægger fredag syv anbefalinger til hele uddannelsessystemet på en konference hvor ministre, rektorer og topfolk fra erhvervslivet deltager. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Færre skal tage en kandidatuddannelse og adgangen til uddannelserne skal reguleres.

Sådan lyder meldingen fra Axcelfuture, der består af en række ledende skikkelser i blandt andet Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Novo Nordisk og Tænketanken DEA.

Ifølge Carsten Koch, der er formand for Axcelfuture, uddanner alt for mange sig i dag til arbejdsløshed eller ender i ufaglært arbejde, selvom de har taget sig en lang videregående uddannelse.

- Det afgørende er, at man laver adgangsregulering til de uddannelser, hvor vi kan se, at der i fremtiden ikke vil være så stor efterspørgsel, som nogle tror, siger Carsten Koch.

I dag bliver 28 procent af en ungdomsårgang optaget på en lang videregående uddannelse. Carsten Koch mener, at kun 20 procent af en ungdomsårgang skal have en lang videregående uddannelse.

Anbefalingen om, at man skal uddannes efter behov og ikke efter lyst, falder ikke i god jord hos Danske Studerendes Fællesråd.

- Jeg tror, at folk bliver dygtigst, hvis de læser noget, de brænder for. Det skal være udgangspunktet for et studievalg. Og så er det stadigvæk svært at sige, hvad det er for nogle fag, der kommer til at være brug for, fortæller Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Ekspertpanelet Axcelfuture fremlægger fredag syv anbefalinger til hele uddannelsessystemet på en konference fredag.

Her anbefaler de også, at SU'en på kandidatuddannelserne skal laves om fra stipendier til et rentefrit lån.