Eksperter slår alarm: Morfinforbruget er ude af kontrol

Opgørelser over danskernes brug af morfin er "gysertal", som har givet Sundhedsstyrelsen "stof til eftertanke".

Flere end 415.000 danskere fik i 2013 mindst én recept på morfin eller et morfinlignende præparat.

Over 400.000 danskere får hvert år recepter på stærke morfinpræparater, men Sundhedsstyrelsen gør intet ved det omfattende danske morfinproblem, lyder kritikken fra tre førende smerteeksperter.

Det skriver Politiken onsdag.

I 2013 fik godt 415.000 danskere udskrevet mindst én recept på stærke smertestillende lægemidler - de såkaldte opioider som morfin eller morfinlignende præparater - hos de praktiserende læger.

Det svarer til en stigning på 43 procent siden 2000, viser tal fra Statens Serum Institut.

415.000 danskere er gysertal

Samtidig viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse, som smerteprofessor og overlæge på Palliativ Forskningsenhed på Rigshospitalet Per Sjøgren står bag, at mere end fem procent af danskerne i 2013 regelmæssigt tog morfinpræparater.

Ifølge Per Sjøgren ligger Danmark på en tredje-fjerde-plads i verden, når man ser på det samlede forbrug af stærke smertestillende lægemidler.

- Det er gysertal og udtryk for et problem, som vi alt for længe har gjort alt for lidt for at nedbringe, siger specialeansvarlig overlæge Gitte Handberg fra Smertecenter Syd, Odense Universitetshospital, til Politiken.

Hun er også formand for det lægevidenskabelige selskab Dansk Smerteforum.

Stof til eftertanke

I en skriftlig kommentar oplyser enhedschef i Sundhedsstyrelsen Anette Lykke Petri til Politiken, at 400.000 danskere i behandling med et morfinpræparat umiddelbart lyder af mange.

- Hvis Danmark ligger meget højt i forhold til de andre lande, vi ellers sammenligner os med, giver det naturligvis stof til eftertanke, lyder det fra Sundhedsstyrelsen ifølge Politiken.

/ritzau/