Hvis danskerne pludselig skal til at betale op mod 60 kroner for en pakke cigaretter, vil mange med al sandsynlighed vælge at bruge pengene på noget andet.
Det viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF). Og det kan blive en god forretning for det danske samfund.
- Hvis man ser på SIF's resultater, så vil der ligge besparelser i omegnen af 2,5 til 5,5 milliarder kroner. Der er de to milliarder bare på sundhedsbesparelser. Og så vil det være en rigtig rigtig god forretning, siger sundhedsøkonom Jes Søgaard fra Aalborg Universitet til DR Nyheder.
Store sundhedsgevinster
Stigningen vil kunne betyde, at omkring 80.000 danskere vil enten stoppe med at ryge eller aldrig begynde.
Samtidigt viser rapporten, at der frem til 2050 vil være undgået 7.300 sygdomstilfælde af iskæmisk hjertesygdom, KOL, karsygdomme i hjernen og lungekræft. Men allerede i dag sparer samfundet penge, hvis bare én mand stopper med at ryge.
- Jeg kan sige med ret stor sikkerhed, at hvis man får én yngre mand til at holde op med at ryge, vil man kunne spare samfundet for 250.000-350.000 kroner. Og hvis man får en ung mand til aldrig at gå i gang med at ryge, sparer man nok helt op til 750.000 kroner, siger Jes Søgaard.
Regeringen gør for lidt
Han mener ikke, at politikerne har brugt de informationer de har fået godt nok. Socialdemokratiet og SF foreslog i deres sundhedsudspil i 2011, at prisen på en pakke cigaretter skulle stige med 10 kroner. Priserne er steget blot 3 kroner i dag.
Det er Finn Didrichsen, der er professor i forebyggelse ved Københavns Univesitet, helt enig med ham i.
- Regeringen går den rigtige vej, men det er meget meget lidt man gør. Og med tanke på, at det er det virkemiddel, der er allermest kraftfuldt, udnytter de det ikke godt nok, siger han.
88.000 leveår kan reddes
Finn Didrichsen vurderer, at politikerne overser vigtige konsekvenser økonomisk og sundhedsmæssigt, fordi man fokuserer så meget på, at det er vigtigt, at mennesket har det frie valg. Han bakkes op af SIF's direktør.
- Som folkesundhedsekspert, synes jeg, at det er ærgerligt, at man fokuserer så meget på provenu. Man ville kunne undgå rigtig mange sygdomstilfælde ved at sætte prisen op på cigaretter, siger Morten Grønbæk.
Rapporten estimerer, at man frem til 2050 vil have undgået 9.300 dødsfald af alle årsager, der kan forbindes til rygning, og samtidigt vil kunne vinde hele 88.000 leveår og 43.000 gode leveår.