Eksperter: Politiet burde aldrig have delt rygte om tvangsfjernelse af Farhad Tober

Oplysningen kunne og burde være undersøgt, så den ikke blev nævnt overfor pressen, mener juridiske eksperter.

I sidste måned blev Farhad Tober genforenet med sin familie i Kiel. (Foto: © Alexander Aagaard - DR Nyheder)

I sidste uge delte Sydøstjyllands Politi en række oplysninger med flere medier om, hvilke informationer de har arbejdet med i efterforskningen af den forsvundne Farhad Tober fra Vejle.

Og det kan være en god idé at dele verificerede oplysninger om efterforskningen, nu hvor Farhad Tober igen er forenet med sin familie.

Sådan lyder det fra flere juridiske eksperter, DR har talt med.

Men politiet burde ikke have fortalt, at de havde fået en henvendelse om, at Farhad Tobers familie frygtede, at han skulle tvangsfjernes, siger de. For oplysningen kunne hurtig være afkræftet.

Familien fortæller selv, at den aldrig har frygtet, at Vejle Kommune ville tvangsfjerne Farhad Tober. Og i en mail til familien, som DR har set, bekræfter Vejle Kommune, at den ikke har haft planer om at tvangsfjerne ham.

Eksperter skærper derfor tonen i den kritik, de tidligere har fremsat af politiets åbenhed om efterforskningen.

- Det er i strid med databeskyttelsesrettens rigtighedsprincip, at man går ud med oplysninger, der ikke er rigtige. Og politiet har her haft nem mulighed for at verificere oplysningerne, inden de gik videre med dem.

Sådan lyder det fra Tanja Kammersgaard Christensen, der er adjunkt på det juridiske institut på Aalborg Universitet.

Politiet kunne have undgået at viderebringe anonyme oplysninger med offentligheden, hvis de havde spurgt Vejle Kommune og familien, mener Tanja Kammersgaard Christensen.

Hun bliver bakket op af Søren Verdoner, ph.d.-stipendiat på det juridiske institut på Aarhus Universitet.

- Politiet skal som myndighed være sikker på, at oplysningerne, de sender videre, er korrekte. Så det er kritisabelt, at det her sker, og også i strid med kravet om god politiforvaltningsskik, forklarer han.

Her er et uddrag af den mail, som Sydøstjyllands Politi i sidste uge sendte til Vejle Amts Folkeblad og flere andre medier, blandt andre DR.

Familien Ibrahim: Det er bekymrende

Farhad Tobers familie føler sig magtesløse over, at rygtet blev delt.

Ifølge familien forsvandt Farhad Tober efter en konfrontation med politiet i februar 2022 og blev først for nylig genforenet med familien.

Hans onkel, Artesh Ibrahim, forklarer, at politiet aldrig har spurgt, om familien skjulte Farhad Tober, fordi de var bange for, at han skulle tvangsfjernes.

Artesh Ibrahim er Farhad Tobers onkel. Han er ked af, at politiet har delt en forkert oplysning med offentligheden. (Foto: Foto: Laura Bruun Hansen) (Foto: © Foto: Laura Bruun Hansen)

- Der har ikke været snak om de her ting. Det virker bare mærkeligt, siger Artesh Ibrahim.

Vejle Kommune har nu afkræftet rygtet. Hvad tænker du om det?

- Det hjælper ikke så meget. Bare det, at der bliver stillet spørgsmålstegn ved vores troværdighed, er nok til, at det har ødelagt vores ry og omdømme, siger Artesh Ibrahim.

Tilliden til politiet lider et knæk

Ifølge Søren Verdoner må politiet må gerne offentliggøre dele af en efterforskning, hvis oplysningerne er baseret på, at politiet som myndighed skal skabe tillid til borgerne.

Derfor er det ekstra kritisabelt, at rygter om tvangsfjernelse bliver blæst ud til offentligheden, mener han.

- Politiet har en pligt til at kommunikere sagligt og fyldestgørende. Og det er meget kritisabelt og næsten komisk, at der er fejl i politiets oplysninger, når de netop går ud med dem for at genoprette tilliden til sig selv.

Og når politiet deler usande informationer med offentligheden, kan det få konsekvenser, mener Tanja Kammersgaard Christensen.

- Det, der er på spil, er jo, at vi mister tilliden til politiet, når de kommer med forkerte oplysninger. Det her er en sag, hvor der i forvejen er noget mistillid til politiet, og det her bygger jo oven på noget, som skaber mistillid - i hvert fald i det her sagsforløb, siger Tanja Kammersgaard Christensen.

Politiet fastholder, at delingen af oplysninger var i orden

Sydøstjyllands Politi har tidligere sagt i et skriftligt svar til DR, at sagen om den forsvundne Farhad Tober har haft stor offentlig interesse og at 'politikredsen (har) foretaget både en politifaglig og juridisk vurdering af, om delingen er berettiget. Det mener vi, den er'.

I svaret peger politiet også på, at de har gjort opmærksom på, at oplysningerne ikke nødvendigvis var verificerede.

Dette svar har de over for DR gentaget i forbindelse med oplysningen om kommunens brev.